reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci pamětí: poptávka po DDR3 přijde na konci roku

25.1.2008, Pavel Boček, aktualita
Výrobci pamětí: poptávka po DDR3 přijde na konci roku
Paměti DDR třetí generace zažijí podle hlav společností vyrábějících DRAM čipy velký vzestup v posledním čtvrtletí roku. Například Inotera Memories (společně vlastněná společnostmi Qimonda AG a Nanya Technology Corporation) začala drobnou...
Paměti DDR třetí generace zažijí podle hlav společností vyrábějících DRAM čipy velký vzestup v posledním čtvrtletí roku. Například Inotera Memories (společně vlastněná společnostmi Qimonda AG a Nanya Technology Corporation) začala drobnou výrobu 1Gb DRAM čipů nedávno, masovou výrobu ale chce rozjet až na konci roku, doufaje, že se setká s poptávkou. „Poptávka po DDR3 v současnosti již existuje a poroste v průběhu roku,“ řekl Charles Kau, prezident Inotery. Pai Pei-lin, viceprezident Nanya Technology, předpokládá, že na konci roku bude podíl DDR3 činit 30 % všech prodaných DRAM čipů.



To naznačuje, že konec DDR2 pamětí se blíží. Ty jsou již používány několik let a zejména minulý rok se nesl ve znamení jejich značného nasazení a také velkého snižování cen. Nyní to ale vypadá, že jejich vývoj bude podobný, jako u přechodu z DDR na DDR2. Výrobci snižují výrobu, cena pamětí se brzy zvýší a spolu s klesající poptávkou se již růst jejich cen nezastaví. Podle DRAMeXchange Technology od října minulého roku klesly ceny 1Gb DDR2 DRAM čipu pracujícího na frekvenci 667 MHz ze tří amerických dolarů na 1,81 dolaru, což je již pod výrobními náklady (např. Inotera vykázala ztrátu 114,3 milionu dolarů). Proto výrobci hromadně zmenšili výrobu. Co se týká DDR3, ty v současnosti v malém vyrábí několik výrobců (kupříkladu Samsung), s nasazením zejména v extrémních PC sestavách. Vypadá to ale, že výrobci ve snaze proniknout na nové trhy nastoupí s DDR3 dříve, než se čekalo, a za menší cenu.

Zdroj: Computerworld
reklama