reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci vypouštějí hlavně nízkoprofilové Geforce GT 1030

17.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Výrobci vypouštějí hlavně nízkoprofilové Geforce GT 1030
Dle očekávání byla dnes představena nová grafická karta NVIDIA GeForce GT 1030, takže jako obvykle začali své modely prezentovat AIB partneři. Ti přitom vesměs představují nízkoprofilové verze karet.
GeForce GT 1030 měla už dříve potvrzené specifikace jako nejnovější low-end generace Pascal. Bude mít celkem tři SM (Streaming Multiprocessor) a konfiguraci 384:24:16, čili 384 CUDA jader, 24 TMU a 16 ROP. GPU běží na taktech 1227 až 1468 MHz a dále 2 GB paměti GDDR5 na efektivním taktu 6 GHz, což dává na 64bitové sběrnici propustnost 48 GB/s. Spotřeba je přitom pouze 35 W, na což bohatě stačí slot PCI Express x16.





Dle očekávání se výkon těchto karet motá kolem 1 TFLOPS, a to přesně mezi 942 a 1127 GFLOPS na základních taktech. Doporučená cena je 59 USD, přičemž v našich obchodech můžeme očekávat částky mírně nad 2000 Kč. To je přesně s tím, co jsme očekávali na základě předpokládaných cen, které zveřejnil i Amazon.





Své modely už začali představovat tradiční partneři firmy NVIDIA, což je třeba Palit, ZOTAC nebo EVGA. Právě EVGA si připravila hned tři verze, mezi něž patří i pasivně chlazená karta. Pak tu máme taképodobné modely od firem ZOTAC a Palit, přičemž výrobci se dle tiskových zpráv ani nesnaží prezentovat přetaktované modely, respektive se o taktech těchto karet ani nepíše. Z toho lze usuzovat, že půjde o nepřetaktované modely.





Palit svou kartu také s ohledem na výkon přirovnává k procesoru Intel Core i5, takže je zřejmé, že míří především na uživatele, kteří si chtějí levně vylepšit výkon integrovaných grafických jader. GeForce GT 1030 ale bude jen stěží stačit na nové AAA hry, to bychom se museli co do kvality a rozlišení dost uskrovnit. Na různé méně náročné MMO hry ale její výkon stačit bude a rozhodně jde o řešení, které snese srovnání s nejlepšími integrovanými Iris Pro Graphics 580 se 72 EU. Co se týče řadových HD Graphics 630, s nimiž se setkáme mnohem častěji než s Iris a také na výrazně levnějších procesorech, zde je výkon GT 1030 více než dvojnásobný.

Zdroj: techPowerUp
reklama