reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne

27.5.2015, Jan Vítek, článek
Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.

Micro-Star International (MSI)


Dalším výrobcem je MSI, čili Micro-Star International. Ta dovršuje čtveřici největších výrobců základních desek, přičemž všichni mají základnu na Tchaj-wanu, který je tak naprosto jasnou velmocí ve výrobě těchto hlavních komponent. Jejich výroba se tak soustředí především do jedné malé části světa a zajímavé také je, že celkem tři z nich byly založeny v druhé polovině 80. let minulého století, kdy na Tchaj-wanu probíhaly velké politické změny, které uvolnily tamější režim. Pouze společnost ASRock můžeme považovat za benjamínka, neboť ta byla založena v roce 2002.





MSI je stejně starou společností jako Gigabyte, neboť byla také založena v roce 1986, ovšem dnes nepatří mezi dvojici největších výrobců základních desek, to jsou firmy Gigabyte a Asus. MSI svádí souboj o třetí místo s firmou ASRock, ovšem na rozdíl od ní má velmi bohaté produktové portfolio, takže je celkově daleko větší firma, která vyrábí různé typy počítačů včetně serverů, herních notebooků, atd. Dále má v nabídce i Wi-Fi kamery, periferie, tablety s Androidem, zábavní automobilové systémy nebo i domácí uklízecí roboty. I MSI však vyrostlo na základních deskách a posléze grafických kartách, takže má s ostatními zmíněnými společnostmi stejný původ.




MSI KT4 Ultra


Stejně jako v jiných případech byly i počátky firmy MSI skromné. Začínala s deskami pro procesory Intel 286 a představila dle svých slov první základní desku pro tento procesor, která podporovala přetaktování. Následovaly další modely pro procesory 386, 486, 586 či Pentium a neustálé stěhování v rámci města svého původu, Taipei. V novém tisíciletí se také začala rozrůstat do celého světa, například do čínské Šanghaje nebo do Nizozemí a vedle toho si MSI nárokuje i další prvenství. Má to být např. první deska s podporou dvou procesorů Pentium II z roku 1998, první Pen Tablet PC (2003), přenosný multimediální přehrávač (MSI Portable Multimedia Player) z roku 2004 nebo první kapesní televizor pro sledování digitálního pozemního vysílání (2006).

MSI bylo také společně s Asusem u zrodu netbooků a nettopů či All in One PC, a to v době, kdy Intel přišel na trh s prvními procesory Atom, jež právě nastartovaly éru nejdříve netbooků a pak nettopů, z nichž posléze vzešly počítače vše v jednom. A zatímco netbooky jsou dnes již minulostí, nettopy se udržely a nedávno zažily znovuoživení díky samotnému Intelu a jeho NUC. Počítače All in One jsou v oblibě stále.

Společnosti Asus, MSI a Gigabyte si zkrátka všímají nových trendů a pokud vycítí příležitost, neváhají se pustit do výroby nových produktů, které rozšíří jejich nabídku. Postupně se z nich tedy staly firmy s velmi bohatou nabídkou a my se nebudeme divit, když se touto cestou vydá i podstatně mladší ASRock. Samotné MSI dnes prosazuje především své herní produkty, a to jak základní desky, tak grafické karty, notebooky, desktopy nebo různé periferie.

Pro své základní desky a grafické karty MSI už od roku 2010 používá označení Military Class (aktuálně s pořadovým číslem 4), což znamená, že v daném produktu jsou využity součástky, které by měly mít delší životnost díky svému náročnějšímu testování.


Aktuální nabídka firmy


Základní desky MSI se dělí mezi 4 hlavní řady, a to Overclocking, Gaming, Eco a Classic. Máme tu tedy klasické modely, v jejichž označení hraje roli především čipová sada, ovšem i zde jsou některé speciální verze jako Krait Edition nebo PC Mate. Taková Krait Edition ale dostala název především kvůli svému zbarvení, tedy černému PCB a bílými doplňky.





Co jiní výrobci nemají, je série Eco. Dle zelené barvy a lístku v logu této série poznáme, že jde o ekologii a ne o ekonomický provoz (i když to jde u elektroniky často ruku v ruce). Z čeho to ale u desek MSI vyplývá? Firma mluví především o energetické efektivitě a také dlouhodobé stabilitě, přičemž své desky nechává testovat známým institutem TÜV. Patří k tomu i software Eco Center Pro, s jehož pomocí můžeme vypnout řadu komponent desky, např. různé LED a rozhraní jako PCI sloty, obrazové výstupy nebo LAN. K dispozici je také Eco tlačítko, které má úspory zařídit automaticky. MSI přitom mluví o až 40% úspoře energie počítače, který pracuje v klidovém režimu.

Základní desky řady Gaming mají u MSI podobné označení jako v případě firmy Gigabyte. Máme tu tedy číselné označení od 3 do 9, kde devítka ukazuje na nejlepší dostupný model a pak tu jsou ještě na opačné straně základní modely Gaming bez číselného označení. Všechny poznáme na první pohled díky typickému černo-červenému designu s dráčkem v logu řady. MSI zde nabízí specialitky jako desky s označením ACK, které dokáží kombinovat propustnost rozhraní Wi-Fi a Ethernet, případně modely AC s Wi-Fi 802.11ac a patří sem také dobře vybavený model formátu Mini ITX - Z97I GAMING AC.





moderní MSI Z97A Gaming 6 s konektorem USB 3.1


Řada Overclocking obsahuje pouze modely pro procesory Intel a poznáme ji také snadno díky žlutým doplňkům na černém PCB. I zde jsou hojně zastoupeny modely s moderním Wi-Fi a výhradně jde o desky s nejlepšími čipovými sadami Intel, čili X99 a Z97.
reklama