reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výtrysk koronární hmoty během války ve Vietnamu zřejmě odpálil až tisíce min

9.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Výtrysk koronární hmoty během války ve Vietnamu zřejmě odpálil až tisíce min
Výtrysky koronární hmoty představují jedno z velice reálných nebezpečí přicházejících z vesmíru, kterému musí čelit moderní člověk. Nyní se ukázalo, že Slunce mohlo demonstrovat svou sílu i za války ve Vietnamu. 
Přenést se můžeme do roku 1972, kdy americký prezident Richard Nixon podepsal rozkaz k provedení operace Pocket Money. Ta realizovala plán nasadit na 11 tisíc mořských min u pobřeží Severního Vietnamu, čímž by Američané mohli blokovat námořní zásobovací trasy svého protivníka. Tyto miny byly vyrobeny tak, aby detonovaly v reakci na změny v okolním tlaku, hluk projíždějících lodí a pak i na to, jak ty dokáží v blízkosti min sedících na dně ovlivnit magnetické pole Země. Je tak celkem jasné, k čemu míříme. 
 
erupce zachycená Solar Dynamics Observatory
 
Výtrysk koronární hmoty vysílá pryč od Slunce masu nabitých částic, která tak pochopitelně může doputovat i k Zemi. Ta nám sice poskytuje ochranu díky svému magnetickému poli, ale pokud je výtrysk silný, ta nemusí stačit. Pak se mohou dít věci a v naší době je největším strašákem ovlivnění rozvodných sítí elektřiny a poškození, nebo rovnou zničení velkých transformačních stanic, jejichž náhrada by mohla trvat i roky. 
 
Vraťme se ale do Vietnamu, kde 4. srpna roku 1972 najednou zdánlivě bez příčiny explodovaly položené miny a dle nového výzkumu zveřejněného ve Space Weather za to s velkou pravděpodobností může nezvykle vysoká aktivita Slunce v té době. 
 
Studie od Delores Knipp z University of Colorado se opírá o archívy Amerického námořnictva a svědectví důstojníků dohlížejících nad operací Pocket Money. Ty sami přihlíželi explozím min z paluby letounu, který letěl podél pobřeží u Hon La. Viděli tucty explozí naráz a odhaduje se, že odpáleno či případně poškozeno takto mohlo být i několik tisíc min.
 
NASA přitom v té době provozovala program Apollo, takže přirozeně sledovala aktivitu Slunce, aby měla přehled o tom, co může hrozit astronautům na misi k Měsíci. Zrovna 4. srpna 1972 však už bylo naštěstí po misi Apollo 16 a teprve se připravovalo Apollo 17, takže ve vesmíru nebyl nikdo, koho by nabité částice ze Slunce mohly ohrožovat. NASA však zaznamenala řadu podivných měření a jako obvykle se také ukázala nezvykle silná polární záře. 
 
Událost z roku 1972 tak dle Delores Knipp patří do stejné "ligy" jako známá událost popsaná astronomem Carringtonem v roce 1859, největší geomagnetická bouře zaznamenaná v moderní historii. Nicméně právě i bouře z roku 1972, kdyby se nyní opakovala, by mohla způsobit velké škody, ať už přímé na elektronice a rozvodných sítích, tak následné ekonomické, nehledě na typicky lidské projevy v potemnělých městech, jako je rabování. 


reklama