reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývoj CPU chladičů: kam směřují?

16.2.2015, Jan Vítek, článek
Vývoj CPU chladičů: kam směřují?
Téma procesorových chladičů bývalo vždy velmi živé, ale v posledních letech pozbylo důležitosti. V dnešním článku se podíváme na to, jaké jsou toho příčiny a jaká budoucnost tuto oblast čeká.

Role desktopu na dnešním trhu


Společnost Intel tedy již brzy představí nové mainstreamové desktopové procesory, jejichž TDP bude maximálně 65 W a cestou snižování spotřeby se dle všeho vydá i AMD u svých APU i plánovaných CPU (architektura AMD Zen). Pro výrobce to nemusí znamenat konec, ale naopak příležitost. Ne každý uživatel desktopového počítače má ještě zájem provozovat velkou počítačovou bednu o rozměrech klasického Middle Toweru. Dnes letí menší systémy založené na základních deskách Mini-ITX, které mohou být vhodné i pro hraní náročnějších her, však ve velikosti Mini-ITX mohou být i výkonnější karty typu GeForce GTX 970, čímž mám na mysli délku karty 170 mm, aby nepřesahovala okraj základní desky.





Ovšem právě na malých základních deskách bývá problém s instalací rozměrnějšího chladiče, neboť komponenty jsou na nich velmi blízko u sebe, čili toto je oblast, která může být vylepšena. To však samozřejmě nezávisí pouze na výrobcích chladičů, ale i na ostatních firmách vyrábějících skříně, desky, zdroje a další hardware. Samotný Intel se již jednou pokusil překonat formát ATX novým BTX, ovšem tento formát je již od roku 2007 mrtvý. Oproti nabídce hardwaru z roku 2007 ale máme dnes daleko lepší možnosti a širší nabídku hardwaru, díky níž si můžeme sestavit PC, které nebude plýtvat místem, a přitom bude výkonné a moderní.

Možná tedy že sami uživatelé jsou unaveni konceptem klasického desktopového PC, které je založeno na skříni, základní desce i zdroji formátu ATX, do čehož většinou zapadne už jen jedna karta a disk případně s SSD a ve výsledku máme vedle sebe nebo pod stolem velkou bednu vyplněnou převážně vzduchem. Důsledky můžeme pozorovat už pár let a patří mezi ně vzrůstající popularita počítačů All in One a miniaturních PC ve stylu Intel NUC, které mnohým prostě stačí. Zůstávají ti, kteří si klasické desktopy kupují a staví buď z nostalgie a setrvačnosti a pak jsou ještě uživatelé, kteří přednosti desktopu opravdu využijí. Jejich PC tak nesou výkonný hardware třeba s více kartami, mnoha pevnými disky a vůbec je u nich využita jedna z mála přetrvávajících výhod - rozšiřitelnost.

Nicméně na trh s desktopy už dlouho tlačí konkureční platformy, což už dávno nejsou jen notebooky, ale i tablety, počítače 2 v 1, počítače vše v jednom (All in One) nebo mini PC. Jejich výkon je pro běžného uživatele často více než dostačující, což jen dále zmenšuje trh pro výrobce chladičů a také se ukazuje, že tyto nové platformy začínají mít před desktopem přednost. Však sám Intel už na začátku roku představil mobilní procesory Broadwell, které se montují i do nových NUC a možná se objeví i v All in One. Na socketové verze si ale počkáme do poloviny tohoto roku.

To vše ale neznamená, že by se přestalo inovovat.


Inovace se stále objevují


Když se podíváme na to, jaké chladiče se v minulém roce objevily na trhu, situace je jasná. V našich novinkách se věnujeme spíše těm zajímavějším kouskům, takže v nich není zdaleka pokryto všechno, ale už letmý průlet nad zveřejněnými zprávami nás utvrdí v tom, že zajímavé novinky se týkají především výkonných věžovitých chladičů, jako je např. Macho Zero od Thermalright.




Thermalright HR-02 Macho Zero

Dobrou zprávou jistě je, že tento chladič společně třeba s modelem Zalman FX70 má potenciál pasivně uchladit i výkonný 4jádrový procesor právě díky klesajícímu TDP a uživatelé dnes díky tomu mají lepší možnost než kdy jindy vytvořit si velmi tichý a přitom výkonný systém. K tomu jim může pomoc nabídka velmi efektivních zdrojů s certifikací 80 Plus (Gold, Platinum či Titanium), které jsou schopné do určité zátěže pracovat pasivně, čili bez aktivního chlazení. Pak můžeme systém doplnit o bezhlučné SSD (data mohou být na vzdáleném NAS serveru), moderní grafickou kartu, která v klidovém režimu ani nespustí vlastní ventilátory a máme vymalováno. Čili není divu, že někteří výrobci sází na rozměrné chladiče, které jsou s to pracovat pasivně a na takové prostě potřebujeme provozovat klasický systém ve velké počítačové skříni.

Stejné chladiče se dají využít i pro výkonné desktopové procesory, čili především pro platformu Intel HEDT. Zde můžeme zmínit třeba firmu Noctua a její NH-D15 (recenze) či jiné dvouvěžové chladiče. Právě společnost Noctua si uvědomuje, že kvalitní procesorový chladič by měl vydržet rozhodně déle než jedna platforma, a tak tato firma už dlouho zdarma nabízí nové montážní mechanismy pro ty, kteří vlastní její starší, ale stále dobře fungující chladič. Pak se dá investice do něj daleko lépe obhájit.




prototyp chladiče Noctua s vertikálními heatpipe

A právě Noctua má v rukávě řadu novinek, které stále vyvíjí a ukázala nám je již loni na Computexu. Jde nejen o nové typy různě tvarovaných chladičů, jež se často orientují na oblast serverů, ale také o vertikální heatpipe s krychlovým zakončením, které mohou bez ohýbání mířit ze základny. Zajímavým pokusem je také pokrytí lopatek ventilátoru či rámečku semišem, což přinese nižší hlučnost, ale také možné problémy s vyvážením rotoru a jeho drhnutím o rámeček. Zkrátka a dobře, Noctua má v rukávu několik inovací, na nichž může pracovat, aby mohla obohatit nabídku PC chladičů.





S dnešním stavem se nechce smířit ani Cooler Master, který ukázal svou 3D výparníkovou komoru. Nejde tedy o nic převratného, stejně jako jsou ony heatpipe s krychlovou základnou od firmy Noctua. Výparníková komora zde tvoří jakousi kostru celého chladiče. Médium vypařující se v základně totiž může proudit přímo do přiletovaných heatpipe, které nemusí být pouze 4, ale daleko více. Takovéto kostře tak už chybí v podstatě jen masa hliníkových žeber a máme hotový chladič, v němž samotném existuje pouze jeden přechod pro teplo - mezi heatpipe a žebrovím. Uvidíme, zda Cooler Master tento koncept v blízké době dovede do zdárného konce, čili zda se dočkáme nějakého produktu.




3D výparníková komora firmy Cooler Master

Pak ještě můžeme zmínit produkt firmy CoolChip, který už je daleko zajímavější a především potenciálně vhodnější pro malé počítače, v nichž není pro objemnější chladič místo. Jde totiž o kovovou základnu, do níž velmi přesně zapadne vrchní část zahrnující radiální ventilátor. Oba hliníkové kusy musí být velmi přesně opracovány, protože k sobě mají velmi blízko, aby mohlo teplo proudit ze základny do rotující vrchní ventilátorové části. Díky ní se pak teplo rozptyluje do okolí.





Tohoto konceptu si všimla právě společnost Cooler Master, s níž CoolChip spolupracuje, takže to vypadá, že pokud některé firmy v tomto roce přijdou s inovacemi v oblasti PC chlazení, bude to právě Noctua nebo Cooler Master.

Nicméně i tak budou výkonné chladiče a vůbec téma chlazení počítačových komponent stále více určeno jen pro opravdové počítačové nadšence, zatímco běžní uživatelé budou nejspíše i nadále o toto téma ztrácet zájem a není divu.
reklama