reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývoj počítání fyziky pomocí GPU je momentálně mrtev, říká AMD

20.11.2007, Jan Vítek, aktualita
Vývoj počítání fyziky pomocí GPU je momentálně mrtev, říká AMD
Společnost Intel toto září koupila firmu Havok, která vyvíjela technologie pro implementaci propočtů 'fyziky' v počítačových hrách, a to dle Richarda Huddyho z AMD (stará se o spolupráci a vztahy s vývojáři) ohrožuje implementaci enginu...
Společnost Intel toto září koupila firmu Havok, která vyvíjela technologie pro implementaci propočtů 'fyziky' v počítačových hrách, a to dle Richarda Huddyho z AMD (stará se o spolupráci a vztahy s vývojáři) ohrožuje implementaci enginu Havok FX, jenž měl využívat výpočetní sílu dnešních GPU. Tím by se mohlo počítání fyzických kolizí a dalších jevů pomocí GPU posunout až na příchod DirectX 11.



Intel se však již dříve vyjádřil, že Havok jako firma bude pokračovat ve své práci jako předtím, i když je jím celkově vlastněna. Nyní to však dle zástupců AMD i NVIDIE vypadá, že práce na enginu Havok FX budou zrušeny, nebo se vydá bez jakékoliv podpory. Richard Huddy totiž říká, že Havok FX, pokud bude vypuštěn, přijde s podporou jen několika málo titulů. AMD by se tedy mohlo zaměřit spíše na počítání fyziky pomocí vícejádrových procesorů.

NVIDIA se slovy jejího CEO, Jen-Hsun Huanga, vyjádřila, že koupě Havoku Intelem naruší spolupráci mezi výrobci zainteresovanými ve využití GPU pro fyziku. Přesto je ale pozitivnější než AMD a poukazuje na to, že je zde ještě několik dalších společností, které by se daly využít a také hodně herních vývojářů využívá vlastní programová prostředí. Pro Intel, jenž nemá na trhu samostatné grafické karty, by úspěšné využití GPU pro zmíněné operace mohlo znamenat, že bude méně záležet na výkonu CPU, což nejspíše stojí za obavami ATI a NVIDIE o budoucnost Havok FX.

Zdroj: X-bit labs
reklama