reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyzařováním tepla do vesmíru za efektivnější klimatizaci

13.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Vyzařováním tepla do vesmíru za efektivnější klimatizaci
Ve snaze tvořit energeticky efektivnější zařízení se vyvíjejí stále nové technologie a nyní nám půjde o téma zefektivnění ochlazování budov pomocí systémů klimatizací, které v USA mají mít 14% podíl na veškeré spotřebované energii.
Zefektivněním klimatizačních systémů by se tak mohlo značně ušetřit a společnost SkyCool Systems k tomu chce využít jednu pozoruhodnost, jíž se vyznačuje atmosféra Země. Díky ní by mohla část energie vyzařovat přímo do vesmíru, k čemuž budou zapotřebí speciální zrcadla. 
 
 
Tato zrcadla jsou totiž schopna dosáhnout nižší teploty, než jakou má okolní vzduch, což je vlastnost, kterou můžeme sami pozorovat v běžném životě. Za chladných rán totiž občas musíme seškrabávat námrazu ze skel svých automobilů, nebo se můžeme kochat bílým zbarvením trávy, ačkoliv si možná neuvědomujeme, že okolní teplota vzduchu v noci ani neklesla pod nulu. 
 
Důvod je ten, že pokud nějaký povrch vyzařuje v infračerveném spektru mezi vlnovými délkami 8 až 13 mikrometrů (jde o spodní část dlouhovlnného spektra), atmosféra šíření takového záření téměř nijak neovlivňuje, a to tak může skoro nerušeně putovat až do vesmíru. 
 
 
Hlavní problém pro SkyCool Systems byl ale ten, jak docílit kýženého efektu za denního světla, a to i pod přímým slunečním svitem. Vyřešit to měla svými vysoce efektivními zrcadly, o nichž říká, že jejich povrchovou teplotu může udržovat 4,9 °C pod teplotou okolního vzduchu. Vedle vyzařování infračerveného záření jsou totiž tato zrcadla schopna odrážet 97 % slunečního světla (předpokládáme, že ve viditelném spektru), což sice samo o sobě na provoz klimatizace stačit nebude, ale ta může být díky tomu výrazně energeticky efektivnější, a to ušetřením 40,1 W na čtverečný metr zrcadla. 
 
Dle výpočtů amerického Ministerstva energetiky provedených už v roce 2012 by taková zarcadla mohla srazit energetické potřeby klimatizačních systémů celkově o 10 až 20 procent, i když je jasné, že na druhé straně tu jsou náklady na pořízení a údržbu takových zrcadel, která v podstatě vytvoří další chladicí okruh a k tomu bude dle nákresu zapotřebí také další výměník pro primární okruh a pumpa pohánějící chladicí médium. Dle samotné firmy SkyCool Systems by modelová dvoupatrová kancelářská budovat mohla ušetřit až 20 procent za energie pro provoz klimatizace, avšak už se nezmiňuje o tom, jaké náklady lze očekávat, a tedy i jaká může být návratnost investice. 
 
reklama