reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vznikla iniciativa na standardizaci aktivních stylusů – bude budoucnost dotyková?

27.4.2015, Michal Hala, aktualita
Vznikla iniciativa na standardizaci aktivních stylusů – bude budoucnost dotyková?
Přední výrobci v oboru IT zformovali neziskovou Universal Stylus Initiative (USI), která má za cíl standardizovat toto periferní zařízení. Standardizace stylusu má zřejmě kromě zajištění jeho univerzálnosti také přispět k jeho většímu rozšíření.
Za iniciativou jsou společnosti Atmel, Hanvon Pentech, Intel, Lenovo, Sharp, Synaptics, Wacom, Waltop International, eGalax_eMPIA Technology, Elan Microelectronics, Focal Tech a Dell. Smyslem iniciativy je, jak už bylo řečeno v úvodu, vytvořit standard pro univerzální aktivní stylus. To je – pokud ho nepoužíváte – to dotykové pero, kterým se „čmárá“ po dotykové obrazovce.

Dá se říct, že je s podivem, že stylus zatím standardizován nebyl. V praxi to znamená, že určitý stylus funguje jen určitým typem (či typy) zařízení určitého výrobce. Zdá se, že doba pokročila a takový standard začíná být zapotřebí. Zřejmě proto se uvedená skupina IT společností rozhodla s tím něco udělat. Cílem je vyvinout takový aktivní stylus, že uživatelská zkušenost se bude maximálně podobat papíru a tužce.


Členové USI


Překvapivé ovšem není, že členy USI jsou společnosti, jako jsou Hanvon Pentech a Wacom, které podnikají v periferiích. Překvapivé také není, že členem je Intel – ten je totiž poslední dobou skoro za vším a všude. Překvapivé je, že členem není Microsoft, který ze systému podporujícího klasické ovládání klávesnicí a myší a současně také ovládání dotykem (včetně stylusu) udělal svůj prioritní cíl. Ať už to byl pokus v podobě Windows 8, nebo připravovaný pokus v podobě Windows 10.

O důvodech nepřítomnosti softwarového obra v USI můžeme jen spekulovat. Buď nechtěli ostatní přizvat Microsoft, nebo on sám o členství neměl zájem. Fakticky je to ale jedno. Pokud sdružení dospěje k rozumným výsledkům a bude potřeba nějakých zásahů na straně Windows, Microsoft je ochotně a rád provede. Teoreticky je také možné, že žádné zásahy do „útrob“ Windows potřebné nebudou, ale na to bychom až tak moc nesázeli.

Zajímavé každopádně bude, jestli iniciativa naplní druhý, přímo nedeklarovaný (ale tušený) cíl. Tedy větší rozšíření stylusů jako vstupní periferie pro mobily, phablety, malé i velké tablety, konvertibilní zařízení, notebooky i snad se dá aspoň teoreticky uvažovat i o desktopu. Je totiž faktem, že se stylusem se dají dělat věci, které myší ani prstem prostě neuděláte.

Pokud se ovládání stylusem více rozšíří a potřebná zařízení budou za rozumnou cenu, možnosti uživatelů se tím v mnoha aplikacích a oblastech činnosti rozhodně rozšíří. Ale ten záběr USI odpovídá ambicím Microsoftu s Windows 10 – míněno od mobilů po desktop – a mezi tímto systémem a možnostmi stylusu při jeho ovládání lze vidět zřetelnou synergii. Takže nám ta absence Redmondu v USI přece jen mírně vrtá hlavou.

Zdroj: Hexus
reklama