reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzorek AMD Zen otestován v Ashes of the Singularity

11.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Vzorek AMD Zen otestován v Ashes of the Singularity
Jako potvrzený můžeme brát test inženýrského vzorku procesoru AMD Zen, který se objevil v databázi hry Ashes of the Singularity. Dle tohoto testu vypadá výkon Zenů celkem dobře, ale i tak je ještě brzy na dělání závěrů.
Jde také o vůbec první test procesoru Zen, respektive jeho výsledek, který nepochází přímo od společnosti AMD a jejích marketingových materiálů. Ta ovšem dosud o výkonu Zenu mluvila jen velmi obecně, takže výsledky z hry Ashes of the Singularity jsou o to cennější. Nicméně ani tak nelze říci, že by nové výsledky jakkoliv reprezentovaly finální produkt, který má ostatně dle nejnovějších roadmap AMD přijít na trh až v příštím roce. Těšit se můžeme pravděpodobně na CES 2017, který proběhne na jeho samotném začátku.





Před několika dny se objevilo OPN (Order Part Number) procesoru AMD Zen Engineering Sample, a to 1D2801A2M88E4_32/28_N. Z tohoto čísla lze vyčíst unikátní identifikaci dané procesoru Zen ES a pak také prý i jeho taktovací frekvence, čili 2,8 GHz až 3,2 GHz. Nicméně právě informace o taktech nás téměř nemusí zajímat, neboť vůbec nemusí jít o nejvýše taktovaný kus a pokud zatím ano, tak stejně mohou takty ještě výrazně narůst. Vedle toho byl Zen společně s Kaby Lake od Intelu spatřen v AIDA64 Changelog, ale to nám pouze potvrdilo to, že jsou nacestě.

Nyní se zmíněný inženýrský vzorek objevil ve výsledkové databázi hry Ashes of the Singularity, což lze určit dle stejného OPN a pak je tam uvedeno ještě jedno (2D2801A2M88E4_32/28_N), které pravděpodobně patří jiné verzi procesoru Zen. Nyní se už podívejme na benchmarky, které se týkají prvního a druhého vzorku procesoru Zen (1D a 2D dle zkráceného OPN) a pak tu máme také konkurenční Core i5-4570K a starý AMD FX-8350. Všechny testy byly provedeny s kartou AMD Radeon RX 480 a se standardní kvalitou.








Jak je hned vidět, varianta 2D má daleko horší výkon než 1D, což může mít řadu důvodů, o nichž bychom mohli pouze spekulovat. Vezmeme si tedy výkon procesoru 1D, který dokáže o několik FPS překonat konkurenční Core i5 a co se týče starého FX, ten už nemá vůbec žádnou šanci se mu vyrovnat. Z výpisu je ale také jasné, že tu srovnáváme procesor Zen s osmi fyzickými a šestnácti logickými jádry s procesorem Intel, který má čtyři fyzická jádra a nepodporuje Hyper-threading. Vyčteme také, že testy proběhly pod DirectX 12, tedy v prostředí výhodnějším právě pro vícejádrové procesory, a tedy i pro AMD Zen.

Je to tedy specifický test, jenž velice vyhovuje Zenu s 8/16 jádry než Core i5 se 4/4 jádry. I tak je stále velice důležitá disciplína týkající se výkonu jednoho jádra a zde se můžeme obávat, že nové Zeny přeci jen tak dobré nebudou, ale to bude záležet i na tom, jakých pracovních frekvencí budou schopny dosáhnout. Nyní už zveřejněné výsledky testů procesorů Zen v databázi Ashes of the Singularity nenajdeme, neboť je jejich autor stáhnul. Podívat se na ně ale můžete na serveru wccftech.

Zdroj: wccftech
reklama