reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

W10 Creators Update umožní zakázat aplikace nepořízené ve Store

28.2.2017, Jan Vítek, aktualita
W10 Creators Update umožní zakázat aplikace nepořízené ve Store
Nejnovější sestavení systému Windows 10 pro Insidery nese novou možnost, kterou jsme mohli tak nějak očekávat po oznámení systému Windows 10 Cloud. Budeme moci zakázat spouštění aplikací, které nebyly instalovány z obchodu Store.
Windows 10 Creators Update tak nabídne to, co bude Windows 10 Cloud přímo vyžadovat a je otázka, zda se tímto krokem Microsoft na něco připravuje, nebo to prostě někoho napadlo, že by takovou funkci mohli uživatelé považovat za užitečnou. Nová volba se nachází v menu Apps & Features v sekci instalací.





A jak je vidět, obsahuje tři možnosti: povolit aplikace získané odkudkoliv, preferovat aplikace ze Storu, ale povolit i jiné a nakonec je tu restriktivní využití pouze aplikací ze Storu. A aby to bylo jasné, tato volba má vliv pouze na instalaci nových aplikací, takže ty již nainstalované budou i po přepnutí na omezující volbu dále fungovat. Co se týče výchozího nastavení, pak v Insider Preview Build 15042 je zatrhnuta první možnost.





Je třeba také poznamenat, že tato funkce je velice podobná tomu, co Mac OS nabízí pod označením Gatekeeper už od roku 2012. Dá se také říci, že pro řadu lidí může být tato funkce skutečně užitečná, respektive ne nutně pro ně samotné, ale pro jimi spravované počítače využívané nezkušenými lidmi. Snižuje se tak riziko toho, že si do systému zatáhnou nějaký malware nebo adware.

Co se týče uzamčeného systému Windows 10 Cloud, ten by měl přijít na trh v dubnu právě po boku nového Windows 10 Creators Update.

Zdroj: Hexus.net
reklama