reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

W10 Creators Update změní i nastavení soukromí, bude to k lepšímu?

11.1.2017, Jan Vítek, aktualita
W10 Creators Update změní i nastavení soukromí, bude to k lepšímu?
Windows 10 Creators Update je další velká aktualizace operačního systému Microsoftu, která má letos nastoupit v dubnu. Podívejme se na to, jak se změní nastavení soukromí, které je v případě tohoto systému zvláště choulostivé téma.
Je nesporné, že se Microsoft se systémem Windows 10 začal daleko více zajímat o naše počítače, nainstalované programy a vůbec to, k čemu je používáme. Souvisí to s nabízením Windows jako služby a odklon od prodeje tohoto systému. Pak není divu, že Microsoft hledá cesty, jak své placené produkty lépe zaměřit, k čemuž potřebuje různé informace, které mu zajišťují různé telemetrické funkce operačního systému. Jenomže každému nemusí být po chuti, když jeho operační systém sleduje, jak je počítač využíván a tyto informace odesílá do Redmondu. Právě takovým lidem je určeno nastavení soukromí, i když to nedokáže vypnout vše. Jak to ale bude v případě chystaného Windows 10 Creators Update?





V prvé řadě tu bude opět webový řídicí panel, který není vázán na samotný systém a týká se historie prohlížení webových stránek, informací shromažďovaných Cortanou, kontaktů, apod. Přepracováno bude ale nastavení soukromí na úrovni operačního systému, jak můžete vidět ze zachyceného obrázku. To už nebude uživatelům typu mouchy snězte si mě poskytovat expresní nastavení. Namísto toho tu bude několik voleb s poměrně detailním popisem funkcí, což vypadá rozhodně lépe než doposud. Některé lidi tak možná už trkne, co všechno se pod expresním nastavením skrývá.

Dále se budou měnit telemetrické funkce a diagnostika systému. Aktuálně tu jsou tři nastavení - základní, plné a rozšířené (basic, full, enhanced), což se zredukuje pouze na základní a plné. Microsoft přitom říká, že nově zredukuje objem dat, která sbírá na základní nastavení, ovšem stále nám neprozradil, jaká data to konkrétně vůbec jsou. Mluví pouze o věcech jako schopnostech daného počítače, hlášení chyb a instalovaných aplikacích, pod čímž si můžeme představit řadu věcí.

Stále chybí možnost zcela vypnout telemetrii, což je už dlouhodobě kritizováno těmi uživateli, kteří nemají k dispozici systém Windows 10 Enterprise, neboť pouze ten to dovoluje.

Zdroj: ArsTechnica
reklama