reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD a Kioxia po třech týdnech obnovují přerušenou výrobu v továrnách

4.3.2022, Jan Vítek, aktualita
WD a Kioxia po třech týdnech obnovují přerušenou výrobu v továrnách
Desátého února jsme se dozvěděli o závažné kontaminaci, která postihla továrny firem Western Digital a Toshiba, jež vyrábí paměti NAND Flash. Nakonec to trvalo dlouhé tři týdny, než byla výroba obnovena. 
Je tak už naprosto zřejmé, že skutečně nešlo jen o wafery ztracené kvůli kontaminaci a přerušené výrobě, ale ztráty dále zvýšila doba tří týdnů, během nichž firmy Western Digital a Toshiba v japonském Yokkaichi a Kitakami nevyráběly. 
 
 
Nedlouho po oznámení havárie se ozvala firma TrendForce, dle níž bude zvrácen pro zákazníky pozitivní vývoj cen pamětí NAND Flash, čili ty nebudou v příštích měsících mírně zlevňovat, ale stejným tempem zdražovat. Zdražení už přitom nastalo, a to ve světle upřesněných zpráv, dle nichž takto byla ztracena kapacita cca 14 exabajtů v NAND Flash, které byly poškozeny, nebo nestihnou být vyrobeny oproti plánu. 
 
Western Digital také už upřesnil svůj finanční výhled s tím, že přijde o cca 250 milionů dolarů na tržbách a podobné by to mohlo být v případě firmy Kioxia (dříve Toshiba Memory). Podobnou sumu přitom může firma WD dle THW vynaložit ve snaze zachránit wafery, které byly v době havárie právě zpracovávány, což možná může působit neekonomicky, ale je třeba si uvědomit, že wafery, na nichž jsou tvořeny moderní 3D NAND Flash, jsou zpracovávány už celé týdny až měsíce, takže je v nich samotných uloženo mnoho práce a peněz. 
 
Továrny v Yokkaichi a Kitakami (prefektury Mie a Iwate) tak už dle EETimes Japan běží v běžném režimu.  


reklama