reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD potvrzuje akvizici SanDisku za 19 miliard USD

22.10.2015, Jan Vítek, aktualita
WD potvrzuje akvizici SanDisku za 19 miliard USD
Včera se objevila zpráva, že je na spadnutí převelice důležitá akvizice firmy SanDisk, kterou měl koupit Western Digital. Ten sám má tržní hodnotu 22 miliard dolarů a nyní má dát za SanDisk 19 miliard.
Western Digital tedy už oznámil akvizici SanDisku jako hotovou věc a zaplatí za jeho akcie a další majetek celkem 19 miliard dolarů. To je podstatně více, než se předpokládalo, neboť tržní hodnota SanDisku byla udávána 14,6 miliardy. Pro Western Digital jde pochopitelně o zásadní krok, který mu umožní vyrábět paměti NAND Flash a příslušné kontrolery, takže může na trh dodávat zcela vlastní SSD. Doposud WD měl v nabídce jen několik hybridních disků, čili pevné disky s malou pamětí NAND Flash.





Firma prohlásila, že akvizice SanDisku představuje "další krok v transformaci Western Digital do společnosti světové třídy, která bude vyrábět úložná zařízení, bude mít rozsáhlou produktovou nabídku, znalosti technologií a vysokou odbornost týkající se pamětí NVM". Jde také ale o to, že tímto krokem firma WD vstoupí na další důležitý trh, pro nějž v minulosti téměř nic neměla.

SanDisk má přitom s vývojem a výrobou pamětí typu NVM (Non-Volatile Memory) už 27leté zkušenosti a nyní bude záležet na tom, co s tím WD udělá. Po nějaký čas budou obě firmy samozřejmě pracovat ještě relativně samostatně. Jisté také je, že společný podnik SanDisku s Toshibou bude pokračovat a ještě aby ne, když je důležitý pro vývoj dalších technologií jako 3D NAND Flash, bez nichž by tyto firmy mohly takovému Samsungu jen těžko konkurovat.

Nicméně celou transakci musí ještě posvětit úřady a pokud ty nebudou nic namítat, akvizice bude dokončena někdy za rok. V zájmu firmy WD přitom je, aby se tak stalo co nejdříve a firma se mohla plně soustředit na vývoj NVM pamětí. Jejich trh má totiž až do roku 2022 velmi prudce růst, ale pouze pro ty, kteří dokáží nabídnout konkurenceschopné produkty. Však ceny pamětí NAND Flash v letošním létě značně poklesly a výhodu má ten, kdo disponuje moderními technologiemi pro levnou výrobu vysokokapacitních čipů, což jsou především 3D NAND.

Zdroj: Hexus.net
reklama