reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD reorganizuje, rozdělí se na dva podniky pro SSD a HDD

24.9.2020, Jan Vítek, aktualita
WD reorganizuje, rozdělí se na dva podniky pro SSD a HDD
Western Digital je jeden ze zbývajících tradičních výrobců pevných disků, který ale už dávno přešel i na výrobu SSD. Nyní se ale rozhodl, že vyrábět HDD a SSD pod jednou střechou nedělá dobrotu. 
Western Digital tak v dohledné době začne fungovat jako dva podniky (či samostatné divize), každý vedený vlastním generálním manažerem. Podnik vyrábějící SSD povede Robert Soderbery (bývalý gen. manažer Cisca), zatímco šéf pro druhý podnik se nedávno začal hledat. 
 
 
Tato společnost přitom v minulých letech dokázala pozřít mnohé známé firmy právě z řad výrobců HDD a elektronických pamětí. Můžeme vzpomenout na převzetí HGST anebo v roce 2016 firmy SanDisk, díky níž mohl WD konečně vstoupit do světa SSD. Nicméně to nedělalo dobrotu. 
 
Samotný WD za svůj fisk. rok 2015 vykázal tržby 14,6 mld. USD a čistý zisk 1,5 mld. USD. Pro SanDisk to rovněž za jeho fisk. rok 2015 dělalo 5,56 mld. USD na tržbách, ovšem po spojení obou firem dokázal WD za předminulý a minulý rok utržit 16,6 a 16,7 mld. USD, čili jako celek WD nedosáhl ani zdaleka na součet tržeb obou dříve samostatných společností. 
 
WD se také pohybuje na velice složitých trzích. Ten s pevnými disky se každoročně zmenšuje a vypadá to, že v případě disků pro osobní počítače zanedlouho zcela zanikne a trh s SSD a NAND Flash je velice soutěživý a je těžké na něm uspět. 
 
Nyní tak chce firma jasně rozdělit své podnikání na HDD a SSD, takže je nutné, aby jeho části po rozdělení mohly konat zcela samostatně, což slibuje i zrychlení vývoje nových produktů, ale na druhou stranu je pravděpodobné, že oba podniky si budou částečně konkurovat, pokud jde o výkonné disky a pomalejší SSD s QLC. Nicméně právě i to může být nakonec ku prospěchu celého WD.  


reklama