reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD upravuje značení svých disků, aby odpovídalo otáčkám

13.11.2020, Jan Vítek, aktualita
WD upravuje značení svých disků, aby odpovídalo otáčkám
Letošní rok nebyl dobrý ani pro reputaci výrobců pevných disků, i když můžeme jednoznačně říci, že si za to mohou pouze a jen sami. Po aféře se šindelovým záznamem jde nyní v případě WD i o otáčky. 
Na výrobce pevných disků letos prasklo, že v některých případech nabízeli modely využívající SMR (Shingled Magnetic Recording), čili záznam s překrývanými stopami, aniž by se to obtěžovali uvést i v podrobných specifikacích. Z toho mnozí zákazníci pochopitelně nebyli nadšeni, neboť SMR způsobuje značné zpomalení záznamu a právě i samotná společnost Western Digital kvůli tomu byla popohnána k soudu
 
 
Ukázalo se však, že to není její jediný prohřešek. V nabídce totiž měla i disky, které dle svého označení patřily do "5400otáčkové třídy", ovšem akustickou metodou se zjistilo (viz Heise.de) že jde prostě a jednoduše o 7200 otáček za minutu. To na jednu stranu nevypadá jako nic hrozného, ostatně více otáček obvykle znamená vyšší propustnost i kratší zpoždění přístupu k datům. Ovšem ve hře je i spotřeba, hlučnost a výdej tepla nehledě na to, že když už si někdo kupuje disk s označením 5400 RPM, neočekává, že ten se bude stabilně točit na 7200 RPM. 
 
WD stále trvá na tom, že jde o označení výkonnostní třídy, jako by snad počet otáček za minutu byl nějaký relativní ukazatel a ne exaktně změřitelná hodnota, tedy v případě, že je stabilní. Přesto se ale firma rozhodla, že upraví modelové označení svých 8, 10, 12 a 14TB disků WD Red Plus tak, aby odpovídalo právě otáčkám 7200 RPM. 
 
Starší revize zmíněných disků také neudávaly správné údaje o otáčkách v rámci systému S.M.A.R.T. To bylo nyní také napraveno a disky už mají informovat právě o otáčkách ploten s hodnotou 7200 RPM. I to může být vodítkem pro čtenáře, kteří mohou být na pochybách o předchozím čestném jednání tohoto výrobce.
 
WD ve svém vyjádření pro Tom's Hardware uvádí, že mění modelové označení 8 až 14TB disků WD Red Plus tak, aby bylo pro zákazníky jasnější. Nepředstavuje to žádné zásahy do firmwaru disků, které by měnily jejich výkon, ovšem právě firmware bude nyní už udávat pravou hodnotu otáček za minutu. Modelová označení se tak mění následovně:
  • 8 TB: WD80EFBX (-68AZZN0) namísto WD80EFAX (-68KNBN0)
  • 10 TB: WD101EFBX (-68B0AN0) namísto WD101EFAX (-68LDBN0)
  • 12 TB: WD120EFBX (-68B0EN0) namísto WD120EFAX (-68UNTN0)
  • 14 TB: WD140EFGX (-68B0GN0) namísto WD140EFFX (-68VBXN0)


reklama