reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD vyjednává důležitou akvizici, chce koupit SanDisk

20.10.2015, Jan Vítek, aktualita
WD vyjednává důležitou akvizici, chce koupit SanDisk
Je vysoce pravděpodobné že společnost Western Digital koupí známého výrobce pamětí Flash a příslušných produktů, firmu SanDisk. Nejde přitom o zrovna levné pořízení, neboť SanDisk je firma s miliardovými tržbami.
Mezi společnostmi WD a SanDisk zatím probíhají rozhovory, ale ty už se prý týkají hlavně toho, jak samotná akvizice proběhne a kdo bude dosazen na vedoucí pozice. Ale i tak existuje šance, že z obchodu nakonec sejde. Můžeme tedy mluvit o tom, že SanDisk již brzy přejde pod Western Digital, který si tak značně rozšíří své produktové portfolio. Však jde o jednoho z posledních výrobců pevných disků, který nyní bude moci vyrábět také SSD, paměťové karty a různé produkty založené na pamětech Flash.





SanDisk je také výrobce pamětí Flash, který rovněž produkuje vlastní SSD kontrolery, a to díky firmě Fusion-io, kterou koupil v minulém roce. WD tak bude moci vyrábět kompletní vlastní SSD, což se velice cení. Otázka pak je, zda bude zachován i zbytek produktového portfolia firmy SanDisk, neboť ta vyrábí například i kapesní hudební přehrávače Sansa, čtečky karet, USB flash disky a také vyvíjí software spojený s paměťmi Flash.

Tržní hodnota SanDisku je v současné době asi 14,6 miliardy dolarů (cca 350 miliard korun), takže půjde pro WD o slušné sousto. Jenomže SanDisk se v poslední době potýká s klesajícími cenami pamětí Flash a je možné, že v budoucnu by tato firma nemohla sama o sobě konkurovat Samsungu a dalším velkým výrobcům. WD je také přeci jen větší firma s cca 3x vyššími tržbami, i když její hodnota není o moc vyšší. Akcie SanDisku ale mohou brzy klesnout, což bude záležet na tom, jaké finanční výsledky firma za poslední kvartál zveřejní. Jak můžete sami videt z vývoje v tomto roce, tržby mají značně klesající tendenci, však SanDisk se během dvou kvartálů propadl z tržeb 1,735 mld. USD na 1,237 mld.





Je také třeba říci, že SanDisk se bude muset dohodnout i s Toshibou. Využívá totiž její výrobní kapacity a společně s ní sdílí i duševní vlastnictví. Toshiba by ale neměla dělat problémy, neboť dalším zájemce by mohl být i Micron, jeden z jejích hlavních rivalů. WD na druhou stranu přichází z trošku jiného světa.

Western Digital má aktuálně na trhu hodnotu 22 miliard dolarů, ovšem pokud bude akvizice umožněna americkými úřady a WD se dohodne se SanDiskem i Toshibou, získá 4 miliardy z čínských státních Tsinghua Holdings.

Zdroj: Fudzilla
reklama