reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD zruší diskovou řadu Green a zaměří se na Blue

22.9.2015, Jan Vítek, aktualita
WD zruší diskovou řadu Green a zaměří se na Blue
Společnost Western Digital se rozhodla, že spojí řady pevných disků Green a Blue v jednu, která nadále ponese označení Blue. Pevné disky Green tak budou brzy minulostí, ale co to bude pro nás jako zákazníky znamenat?
Toto rozhodnutí má prý firmě Western Digital přinést vyšší marže z prodávaných disků a koncoví zákazníci by se zase mohli dočkat vyššího výkonu pevných disků, ale to jsou zatím jen dohady serveru PC Watch. Však je otázka, co toto sjednocení či zrušení řady Green bude znamenat, čili zda budou její disky jen přeznačeny, nebo nahrazeny modely Blue. Každopádně firmě WD tak v portfoliu zůstanou čtyři hlavní řady disků, a to běžné WD Blue, pak WD Black s vyšším výkonem, pak WD Red specializující se na NAS a jiné úložné systémy a WD Purple pro sledovací systémy. Vedle toho jsou tu ještě nějaké speciální, které nebudeme zmiňovat. Firma se tak dle vlastních slov rozhodla proto, aby zákazníkům usnadnila výběr.





WD Green mají mít dosud neupřesněné otáčky, které se pohybují někde mezi 5400 a 5900 RPM, zatímco WD Blue zahrnují modely s 5400 RPM i s 7200 RPM. Zatím tedy není jasné, jaké otáčky nová spojená řada WD Blue nabídne a zda to třeba nebude pouze 5400 RPM a vyšší otáčky budou vyhrazeny pro WD Black. Však výkon pevných disků dnes už málokoho zajímá, když tu jsou dostupná SSD. Jisté je jen to, že stávající modely WD Green budou po omezenou dobu prodávány jako WD Blue, ovšem s vlastním produktovým označením.

Ve výsledku by tak z portfolia WD měly zmizet ty nejlevnější pevné disky a ceny se dle zdroje zprávy posunou o 5 až 10 dolarů výš. Zatím to tedy vypadá, že dnešní WD Green tedy jen dožijí v řadě WD Blue a dále už se prostě nebudou vyrábět.

Zdroj: PC Watch
reklama