reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WDR podruhé: NASA se opět pokouší o simulaci odpočtu startu rakety SLS

20.6.2022, Jan Vítek, aktualita
WDR podruhé: NASA se opět pokouší o simulaci odpočtu startu rakety SLS
NASA se právě snaží zopakovat si test Wet Dress Rehearsal (WDR), a to tentokrát snad již úspěšně bez úniků paliva a případně jiných závažných problémů. SLS tak již opět stojí na rampě a nyní se čeká na zahájení tankování.
Raketa SLS pro první měsíční misi v programu Artemis čeká na rampě Launch Pad 39B, ovšem zatím se na místě ještě nic neděje a živý přenos z Floridy zatím probíhá bez komentáře. NASA ale píše, že tankování mělo začít přibližně ve 13 hodin našeho času, čili už snad nebudeme čekat dlouho. Nicméně na místě je zatím teprve 8 hodin ráno, takže NASA má ještě celý den. 
 
 
Zatím tak z oficiálních zdrojů na stránkách NASA nevíme ani to, zda se management mise rozhodl začít s testem WDR, čili především s tankováním a simulovaným odpočtem před startem. Vypadá to ovšem, že přinejmenším počasí je velice příznivé. Pravidla totiž stanovují, že v 5mílovém okruhu od rakety musí být maximálně 20procentní šance na úder blesku, síla větru nesmí překročit 19 m/s a teploty klesnout pod 5 °C.
 
Jiné zprávy ale zrovna příznivé nejsou. 
 
 
Dozvídáme se totiž, že musel být vyměněn ventil GN2 (ventil pro plynný dusík), což přinejmenším pozdrží test naplnění nádrží rakety palivem, čili kapalným kyslíkem a vodíkem. Zmíněný ventil se zaseknul, ale dle nejnovějších informací byl už vyměněn a NASA poté začala testovat jeho náhradu.  
 
Nyní to vypadá, že odpočet bude pokračovat ještě více než šest hodin, takže někdy večer se můžeme podívat na rozuzlení. Pokud bude problém s ventilem vyřešen, už brzy by se měly nádrže rakety začít plnit tekutým vodíkem a kyslíkem, což bude trvat několik hodin. Následně bude obsluha pátrat po případných únicích paliva s průběžným doplňováním objemu, který se vypařil. 
 
Necelou hodinu před startem se pak rozhodne o tom, zda proběhne závěrečný odpočet a pokud ano, ten odstartuje v čase T -10 minut. Raketa včetně lodi bude přepnuta na vlastní napájení, ukončí se doplňování nádrží palivem a dokončí se odpočet, který samozřejmě nevyústí ve start rakety.
 
Pak ovšem s cca hodinovým odstupem proběhne v simulaci ještě jeden konečný odpočet, který ale neskončí půl minuty před "startem" jako ten první, ale necelých deset sekund. NASA si tak vyzkouší i zapnutí palubním počítačem řízené automatizované startovní sekvence a až pak budou nádrže opět vypuštěny a test dokončen. Snad to tedy tentokrát vyjde. 


reklama