reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webb odpočívá před vypnutím svého slunečního štítu, měl vadný senzor

3.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Webb odpočívá před vypnutím svého slunečního štítu, měl vadný senzor
Ne bezchybně, ale i tak velice dobře pokračuje postupné rozkládání Webbova teleskopu, který aktuálně míří k pryč od Země a už je více než dvakrát dál než Měsíc. Nyní už se přitom teploty na stinné straně dostávají blízko k -200 °C. 
Právě v této době by měl JWST dle plánu dokončit rozevírání slunečního štítu, přičemž ještě před tím měl vysunout svůj "stěžeň" se soustavou zrcadel a vědeckými přístroji a také rozevřít své "sluneční kormidlo", čili Momentum Flap, které mu pomůže s využitím slunečního větru stabilizovat svou polohu a vyrovnat působení větru na štít i bez použití drahocenného paliva či přetěžování gyroskopů. 
 
 
Aktuálně NASA hlásí jako poslední dokončený krok roztažení ráhna se slunečním štítem na levoboku i pravoboku, čili aktuálně by teleskop měl vypadat takto, pokud se tedy už ve skutečnosti nepokročilo dále. 
 
 
Znamená to, že JWST má za sebou i odrolování krytů svého štítu (viz video), neboť ty musely jít z cesty, aby štít mohl být vytažen i s teleskopickými ráhny. NASA přitom dle SpaceNews uvedla, že dle senzorů se kryt zcela nesroloval, ovšem to bylo nakonec vyhodnoceno jako chyba jednoho senzoru, neboť ostatní data včetně teplot odpovídala tomu, že se kryt sroloval správně.
 
Poté už mohlo nastat rozevření štítu, které bylo závislé na bezchybné funkci celkem 107 zařízení pro jeho uvolnění a zde už nenastal žádný problém. Dosud se tak Webbův teleskop potýkal jen s jedním vadným senzorem, což není vůbec špatné vzhledem ke složitosti tohoto zařízení. 
 
Štít má ovšem celkem pět vrstev svých membrán a nyní jej po rozevření čeká jejich oddělení tak, aby mezi nimi vznikly mezery a nakonec vypnutí. NASA si přitom před tímto krokem naordinovala nejdřív jeden a pak dva dny na to, aby mohla optimalizovat napájecí systémy teleskopu a také zjistila více o tom, jak se ten nyní s roztaženým štítem chová. 
 
zkouška vypnutí všech pěti vrstev štítu teleskopu JWST 
 
Nejdříve dnes by tak měl začít dvoudenní proces vypínání štítu, který měl přitom právě dnes už skončit, čili jde o dva dny, o které se posunou i další plánované kroky. Ty už se budou týkat vystavení sekundárního zrcadla, rozložení radiátoru a rozevření primárního zrcadla, jehož jednotlivé segmenty se pak budou postupně ladit.
 
Pokud se tak nyní podaří správně vypnout sluneční štít, ta nejobtížnější souhra mechanických částí teleskopu bude úspěšně završena. Už nyní se přitom teploty na stinné straně dostaly i pod -190 °C, a blíží se tak k cílovým -223 °C.


reklama