reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webbův teleskop má už jemně doladěná zrcadla, žádný problém na obzoru

17.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Webbův teleskop má už jemně doladěná zrcadla, žádný problém na obzoru
NASA se může pochlubit dalším důležitým milníkem při zprovozňování Vesmírného teleskopu Jamese Webba (JWST, Webb). Minulý týden bylo dokončeno jemné ladění jednotlivých zrcadlových segmentů. 
Jak NASA včera oznámila, dne 11. března byl dokončen krok "fine phasing", čili jemná kalibrace zrcadel Webbova teleskopu, která nastoupila poté, co se povedlo hvězdu 2MASS J17554042+6551277 dostat do odrazu jednotlivých segmentů, aby její světlo mohlo být použito pro ještě preciznější vyladění primárního zrcadla.
 
 
Nyní už je obraz zaslaný Webbovým teleskopem mnohem detailnější, a to natolik, že krom samotné zmíněné hvězdy v něm díky přístroji NIRCam využívajícím červený filtr pro optimalizaci kontrastu najdeme i vzdálené hvězdy či galaxie. Právě to dle NASA ukazuje na mimořádnou citlivost optiky teleskopu i samotného NIRCam. 
 
Webbův tým také hlásí, že v průběhu kroku fine phasing nenarazil na žádné problémy a neobjevila se ani žádná kontaminace, která by poznamenala obrazový výstup. Celkově je tak stav Webbova teleskopu hodnocen velice dobře s tím, že zařízení funguje dle očekávání, nebo i nad očekávání. Co tím NASA míní, to se nedozvíme, ale z minulých zpráv víme třeba to, že Webb má díky preciznímu výkonu rakety Ariane 5 k dispozici oproti předpokladům více paliva, což znamená i potenciálně delší misi. 
 
 
Webb přitom je první vesmírný teleskop svého druhu, čili Korschův teleskop, který využívá primární zrcadlo tvořené samostatnými segmenty, což je celkem 18 stejných šestihranných beryliových zrcadel. Nicméně v podobných misích je běžné, že se nasazují technologie, které nikdy dříve v praxi ve vesmíru použity nebyly. 
 
Po vyladění segmentů zrcadla následovalo i precizní srovnání polohy samotného NIRCam (Near Infrared Camera), čili přístroje pro sledování v blízkém infračerveném spektru. Z Goddardova vesmírného střediska poté zaznělo, že nyní už lze mluvit o úspěšném designu celého teleskopu. 
 
V příštím měsíci bude NASA ještě provádět poslední kalibrační kroky, po nichž už bude následovat finální příprava a zprovoznění vědeckých přístrojů, a sice Near-Infrared SpectrographMid-Infrared Instrument a Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph. K tomu se využije i připravený algoritmus, který vyhodnotí výkony všech těchto zařízení a vypočítá parametry pro provedení finálních korekcí. 
 
Nakonec ale bude ještě následovat opravdu konečné doladění segmentů primárního zrcadla a teleskop bude připraven sloužit. 
 
Zdroj: NASA


reklama