reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.1.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA oznámila, že byla úspěšně dokončena mechanicky nejnáročnější operace v průběhu zprovoznění teleskopu Jamese Webba. Ten tak už vesmírem pluje s plně roztaženým, vypnutým a zajištěným slunečním štítem. 
MilanDka (6) | 5.1.202220:06
Hltám zprávy tohoto typu kolem Webbova teleskopu. Víc pozitivních zpráv v této pokřivené době. Držím jim palce, aby vše vyšlo a nebyla žádná porucha. Moc se těším na první snímky z teleskopu
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.1.202217:48
Jen mě tak napadlo: Když vidím ten rozdíl teplot a fakt, že relativně směšně malý štít má na slunečné straně ­"příkon­" 200 KW.. Jestli by budoucí ­(průmyslové­) stanice neměly jet spíš na turbínu, než na FVE panely. Jednak možnost hnát různá čerpadla, klimatizaci a podobně přímo, bez převodu na elektřinu a zpátky.. Plus možnost ­"cestou­" použít i přímo teplo. A ten výkon je dost úctyhodný. Vychází mi, že by ohřívaná plocha 30*40m měla poskytnout by voko 1mw tepla. Čili 300+ kw elektřiny. To není jen na provoz stanice, ale na komerční slévárny či lasery.. ­(nechte si vyrobit turbíny mimo gravitaci. Zaručený přesný poměr slitiny. Zaručené optimální složení, zaručeně nepokřivená krytalizace gravitací.. Jistota +x procent otáček.. Cena jen pětinásobná :­) Já si z toho napůl dělám legraci, ale tohle reálně přijde. První provozy bych reálně viděl kolem deseti let, pokud ne dřív.
Odpovědět1  0
ensidia (107) | 6.1.20229:49
Za mě jako strojaře. Dost funny myšlenka. Právě gravitace je nutnost. Žádný kov není absolutně čistý. A právě díky hmotnosti. Jsou těžší prvky úplně na spodu, kde nezpůsobují problémy a změny vlastností. A dají se odbrousit. A lehké zase zůstanou nahoře. Taky způsob odlití by byl komplikovaný. Upřímně nenapadá mě myšlenka, kromě odstředivé síly ­(což potom je stejně zase gravitační­) jak :D . Právě krystalizace se pak narušuje, aby byla jiná. Většinou se válcuje, protahuje, ková. Podle mě právě, odlitky bude jeden z posledních průmyslů co se ve vesmíru bude dělat. Ale věřím spíš na 3D tisk kovu. :D.

Samozřejmě třeba obrábění velkých hřídelí. By bez gravitace byla daleko rychlejší, přesnější a snažší manipulace.

PS: Pokud by vás napadla myšlenka, na principu vstřiko lisu. Taky by to nešlo.
Odpovědět0  0
coremar (429) | 5.1.202213:00
Hlavně aby ho pak nezapomněli zapnout. Ne, já vím že to slovo se v podstatě takhle může použít a bude to správně, ale působí to fakt divně. Zní to jakoby roztáhli nějaký generátor silového pole, ale zatím ho nechali vypnutý. :­-)
Odpovědět1  1
Jan Vítek (3360) | 5.1.202213:06
Možná to působí divně, ale je to imho ten nejlepší výraz. Stany se taky vypínají a v obou případech jde o to, aby vznikla rovná plocha bez vrásek.
Odpovědět1  0
coremar (429) | 5.1.202213:20
Já bych se nebál použít slovo napnout, zvlášť u něčeho takového, kde se toho dá vypnout opravdu hodně. Každopádně to nebyla nějaká stížnost, ale spíš jen zbytečný komentář..
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 5.1.202213:26
Já to prostě vidím tak, že napnout se dá lano, ale huba by mi upadla, kdybych měl napínat stan. Ale i to se používá, jak koukám.
Odpovědět0  0
coremar (429) | 5.1.202213:41
Stan nevím, já slyšel jen postavit stan, vypnout stan slyším prvně. Každopádně např. u plachet se říká vypnout, i napnout, takže bych to viděl spíše jako synonymum. Ale hlavně že si nakonec rozumíme :­-)
Odpovědět0  0
GogoX (515) | 6.1.20226:31
vypnout se používá ve smyslu vypnutí plátna na rám, možná i toho stanu, protože se ­"připíná­" skobami, vypíná­/napíná tyčemi ... pokud je na rámu už připevněno, správně by mělo být napnout, huba­-nehuba :D v tomto případě napnout ....
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.