reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital chce už letos nabídnout první 16TB disky MAMR

8.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Western Digital chce už letos nabídnout první 16TB disky MAMR
Seagate už se pomalu chystá běžně nabízet pevné disky založené na technologii HAMR a Western Digital se mu dle nejnovějších zpráv chystá ihned konkurovat s pomocí vlastní technologie MAMR, kterou máme poznat již letos.
Více než před rokem jsme se dozvěděli o průlomu v magnetickém ukládání dat, jejž dosáhla společnost Western Digital. Zatímco HAMR prosazovaný firmou Seagate využívá speciální magnetickou záznamovou vrstvu, která zvládne vysokou hustotu uložení stop po zahřátí laserem, zde se využívají mikrovlny. MAMR je tak zkratka pro Microwave-Assisted Magnetic Recording a mluvíme o využití tzv. "spin torque oscillator". Western Digital sliboval, že technologie MAMR bude připravena pro letošní rok a nyní to vypadá, že mu to vyjde. 
 
 
Technologie HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) a MAMR si jsou podobné už jen v tom, že se snaží zvýšit hustotu záznamu, a to už ne pomocí jiného poskládání stop či magnetických bitů jako technologie PMR a SMR. Jde o zásadně jiný způsob fyzického zápisu dat, čili ovlivnění magnetické vrstvy, přičemž se dá říci, že HAMR je větší výzvou už jen kvůli tomu, že se zde využívá krátkodobé zahřívání na vysoké teploty a tento cyklus musí použité materiály vydržet mnohokrát po sobě. MAMR nic takového nevyžaduje a jeho spin torque oscillator pouze ovlivňuje povrchový odpor záznamové vrstvy, aby byl zápis snadnější. Už dříve jsme uváděli, že máme výhled na výrobu 40TB disků a  ty Seagate slibuje dodat do roku 2023, zatímco WD mluví o 40TB MAMR discích chystaných na rok 2025.
 
 
V tomto roce se ale začne se 16TB disky WD s technologií MAMR, které využijí celkem osm ploten a později ještě letos mají dorazit také 18TB disky. Pro 16TB disky na osmi plotnách to tak znamená zápis asi 1,5 Tb na čtverečný palec, přičemž WD sliboval v případě své technologie i 4 Tb. S nimi by pak neměl být problém oněch 40 TB dosáhnout. 
 
Vedle toho tu máme i jinou novinku, která ovšem poslouží ke zvýšení výkonu. V případě Seagate jde o MACH.2, která představuje jeho vlastní verzi technologie Multi Actuator, a sice využití dvou sad nezávisle se pohybujících záznamových a čtecích hlaviček a jejich ramen. V podstatě jde o takový interní RAID 0 a my se nyní dozvídáme, že WD plánuje i vlastní verzi této technologie. 
 

Nedozvíme se však, zda ona uvedená kapacita 16 či 18 TB na disk znamená, že se bude stále využívat šindelový záznam SMR, který naopak dokáže výkon značně srazit, tak doufejme, že s nástupem technologií HAMR a MAMR hodí výrobci disků SMR za hlavu. V příštím roce mají nastoupit i 20 a více TB disky na cestě ke 40 TB. 
 


reklama