reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital se pouští do sítí a představuje Livewire

26.8.2010, Jakub Doležal, aktualita
Western Digital se pouští do sítí a představuje Livewire
Při síťování domácnosti, či menší kanceláře velmi často nastávají situace, kdy Wi-Fi nestačí pokrýt všechny místnosti a na vrtání kabelových rozvodů není čas, ani prostor. Poslední nadějí je pak využití elektrických rozvodů a právě zde se...
Při síťování domácnosti, či menší kanceláře velmi často nastávají situace, kdy Wi-Fi nestačí pokrýt všechny místnosti a na vrtání kabelových rozvodů není čas, ani prostor. Poslední nadějí je pak využití elektrických rozvodů a právě zde se hodlá prosadit společnost Western Digital.



Technologie HomePlug, neboli počítačová síť tvořená z elektrických rozvodů je zde od roku 2000, avšak stále se jí nedaří nějak výrazněji prosadit oproti zaběhnutým konkurentům. Nyní se však na trhu objevuje další výrobce, který by mohl svým produktem oslovit více zákazníků.



Je jím trošku překvapivě společnost Western Digital, která se soustředí spíše na výrobu pevných disků. Nicméně několik produktů využívajících ethernetové rozhraní bychom v nabídce přeci jen našli. Nově se ale objevuje adaptér s označením Livewire, který je určen zejména pro HDTV streamy.

V balení nalezneme dvojici „switchů“, přičemž každý nabídne 4 LAN porty. Celkem tak můžeme připojit až 7 počítačů a domácí router. Maximální (ideální) přenosová rychlost atakuje hranici 200 Mb/s, avšak samotný výrobce upozorňuje, že v praxi může být tato hodnota nižší.



Pro Full HD streamy by měla tato rychlost bohatě stačit, avšak v porovnání s metalickým gigabitovým Ethernetem je stále prostor pro zlepšení. Jelikož by bylo možné odposlouchávat komunikaci mezi jednotlivými adaptéry, nabízí WD 128bitové šifrování.

Nový WD Livewire se již pozvolna objevuje v nabídce českých obchodů za cenu 2500 Kč, zatím však není v žádném z nich skladem.

Zdroj: WD
reklama