reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wi-Fi 802.11ax chipsety Intelu zrychlí připojení o 40 %

8.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Wi-Fi 802.11ax chipsety Intelu zrychlí připojení o 40 %
Intel si pro letošek přichystal nové bezdrátové Wi-Fi chipsety připravovaného standardu 802.11ax. Ten by proti nynějšímu 802.11ac měl nabídnout přenosové rychlostí vyšší až o 40 % i vyšší propustnost bezdrátových síti při připojení více uživatelů.
Nároky na bezdrátové sítě se stále zvyšují. Nejde jen o samotnou rychlost přenosů, ale také o stabilitu sítí a možnost jejich bezproblémového používání při připojení více účastníků. S tím, jak roste počet připojených zařízení včetně zařízení IoT, rostou i požadavky na sítě. Již brzy by měla být dokončena specifikace 802.11ax pro bezdrátové Wi-Fi sítě a Intel už představil chipsety, které jsou založeny na Draft 2.0 802.11ax, tedy posledním návrhu této specifikace. Díky tomu by měly být kompatibilní s finálním standardem, což nemusí být pravda u zařízení, které byly postaveny ještě na Draft 1.0.
 
Intel VR
 
Maximální přenosová rychlost by se proti standardu 802.11ac měla zvýšit až o 40 % ze 1733 Mbps na 2402 Mbps. V oblastech se spoustou připojených uživatelů by se pak propustnost jednotlivých zařízení měla zvýšit až na 4násobek a celkem bude možné připojit až 256 zařízení. V neposlední řadě se také zlepší efektivita a tedy se sníží energetická náročnost chipsetů. Samozřejmostí je zpětná kompatibilita se zařízeními, které splňují starší rychlostní standardy. Nová rodina 802.11ax chipsetů se objeví v průběhu roku 2018.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama