reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?

2.8.2017, Jan Vítek, článek
Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?
Systémy Windows běžící na procesorech ARM nejsou nic nového, ale nyní nemáme na mysli Windows RT či Phone, ale plnohodnotné desítky, a to navíc s podporou aplikací, jaké známe z našich PC. Co se v tomto směru chystá?

Mobilní desktop, či desktopový mobil

 
Představte si, že budete mít v ruce mobil, na který pomocí jednoho kabelu napojíte napájení, monitor, periferie a síťové úložiště, přičemž ani není žádný důvod, proč by se to všechno nedalo zařídit bezdrátově. A pak získáte v podstatě plnohodnotný počítač s desktopovým systémem Windows 10, který se na první pohled nebude lišit od systému běžícího na procesoru ve velké bedně pod nohama. Tento počítač můžete mít neustále u sebe a i když nám v blízké budoucnosti nenahradí výkonný herní, renderovací či kompilovací stroj, řadě lidí to může bohatě stačit a nikdo neříká, že to musí být naše jediné PC. 
 
Kdo z takové představy musí zákonitě dostat osypky, to je společnost Intel, která se přes veškeré své snahy nedokázala dostat do mobilního světa, kde vévodí architektura ARM. Pak se opravdu nelze divit, že lntel vyslal zmíněné varování Microsoftu a Qualcommu, že si bude svůj píseček bránit zuby nehty, neboť ARM + klasické Windows 10, to je nový recept na další pokles na trhu s PC, který Intelu přináší a ještě dlouho přinášet bude největší podíl na tržbách. Však za první letošní kvartál, kdy Intel celkově utržil 14,8 miliard, se na tom jeho PC divize podílela celými 8 miliardami. 
 
Nyní bude nejvíce záležet na tom, zda Microsoft, Qualcomm a další firmy dokážou dostat na trh zařízení, která nebudou porušovat patenty Intelu, a to třeba emulací x86 hardwaru a jeho instrukčních sad. Čili jestli v tomto ohledu bude vše v pořádku, Intel se bude moci čertit a možná že z toho vzejde i nová vlna snahy, jak přinést na trh nové mobilní čipy, které budou moci svým výkonem a spotřebou konkurovat architektuře ARM, na což nelze sázet. 
 
Samotný Microsoft může opravdu zjistit, jaký poklad v aplikacích pro Win32 má, a to 5 let poté, co se je snažil zastínit novými UWP aplikacemi navrženými pro dotyková zařízení, které nechaly uživatele spíše lhostejné. Chyba s Windows RT by se ale už neměla opakovat, aby Microsoft přinesl na trh systém, který by sice vypadal jako klasické Windows, ale rozhodně by tak nefungoval. 
 
 

Qualcomm 835 - více než procesor

 
Co se týče hardwaru, nová snaha Microsoftu a Qualcommu se točí kolem čipu Snapdragon 835 (MSM8998), zbrusu nového SoC vyráběného už 10nm procesem. O tom výrobce říká, že je o 35 % menší a o čtvrtinu úspornější než jeho předchůdce a má zajistit velice slušnou výdrž na baterie, výkon, ale i podporu VR a AR a také velice rychlé mobilní připojení dostávající se už do řádu gigabitů. 
 
 
Snapdragon 835 má být reálně dostupný už od uplynulého kvartálu a konkrétně nabídne 4+4 čipy Kryo 280 (ARMv8-A) s takty 2,45 a 1,9 GHz, dále grafický čip Adreno 540 na taktu 710 MHz, dvoukanálové zapojení pamětí LPDDR4X na 1866 MHz (propustnost 29,8 GB/s), podporu LTE (1000/150 Mb/s download a upload), Wi-Fi generace AC, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galileo, atd. 
 
Snapdragon 835 1
  
nalevo Snapdragon 835 a napravo starší Snapdragon 821
 
Je to tak skutečné řešení vše v jednom, které má rozhodně dost výkonu na to, aby na něm mohly běžet aplikace Win32 a pokročilý hardware jako třeba až 32Mpix kamera na jeho 14bitovém ISP Qualcomm Spectra 180. 
 
Jaký výkon ale tento čip z více než 3 miliard tranzistorů ve Windows skutečně bude mít, na to si musíme počkat. Jeho androidové benchmarky ale vypadají velice dobře především s ohledem na grafiku. Nyní je již také jisté, že Microsoft nebude emulovat 64bitové verze aplikací (x64), ale jen 32bitové (Win32), ovšem to by v drtivé většině případů vůbec nemělo vadit, neboť pokud jde o 64bitové aplikace, ty mají obvykle také svou 32bitovou verzi.
reklama