reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?

2.8.2017, Jan Vítek, článek
Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?
Systémy Windows běžící na procesorech ARM nejsou nic nového, ale nyní nemáme na mysli Windows RT či Phone, ale plnohodnotné desítky, a to navíc s podporou aplikací, jaké známe z našich PC. Co se v tomto směru chystá?

Jaké budou Windows 10 na ARM?

 
Záměrem Microsoftu je, aby uživatel provozující Windows 10 na ARM měl stejnou zkušenost, jakou má z jejich běhu na procesoru x86 a jediná věc, o kterou se bude muset starat, nebyla kompatibilita, ale dostatek výkonu, paměti a podobně, což se samozřejmě řeší i na PC. Stejně tak po vývojářích aplikací se nebude žádat žádná zvláštní snaha. To se od reality pochopitelně může značně lišit, ale to se teprve uvidí. 
 
Výsledek obrázku pro uwp

Už jsme se také dotkli toho, že nepůjde o běh 64bitových aplikací, ale jen 32bitových pomocí emulace (včetně aplikací UWP - Universal Windows Platform - z obchodu Store), s čímž se lze spokojit. Využije se k tomu technologie WOW, čili Windows on Windows, kterou využívají Windows 10 pro běh 32bitových (x86) aplikací na 64bitových (x64) procesorech. Zde se budou překládat x86 instrukce pro procesory ARM64, což se provede vždy jen poprvé, co danou aplikaci spustíte. Pak už se potřebná data uloží na disk a využijí se při dalších startech, kdy by aplikace už měly startovat a běžet bez nadbytečných zdržení. 
 
A když to spojíme s procesorem Qualcomm 835, můžeme dostat do rukou opravdu úsporný počítač, který bude neustále připojen (koncept Always Connected jako vyvinutý Connected Standby) s využitím i tzv. eSIM (embedded SIM). Nejde o fyzické karty SIM, ale o virtuální, které nám umožní v případě potřeby změnit operátora, aniž bychom se museli v zařízení šťourat. 
 
 
Z toho všeho vyplývá, že v praxi nám na takovém počítači nepoběží jen čistě 64bitový software bez 32bitové verze a pak samozřejmě ani nic takového, na co svým výkonem a možnostmi nestačí hardware, což vypadá velice zajímavě a není divu, že Intel neskrývá své obavy. Microsoft se zase určitě těší na to, jak v mobilním světě provede další pokus s prosazením svého obchodu s aplikacemi, kde najdeme UWP verze. Tato platforma je totiž považována za budoucnost systému Windows, která zajistí, aby byly i staré aplikace i za několik desítek let stále kompatibilní. 
 
Microsoft nám přitom nesděluje, proč neplánuje podporu 64bitových aplikací a my můžeme jen spekulovat, že to je právě kvůli použitému WOW, který obvykle slouží právě pro spuštění x86 kódu na x64 hardwaru intelovské architektury. Předělat jej tak, aby rovněž zvládl x64 intelovské na x64 ARMové architektury by možná dalo moc práce, která by neměla valný smysl. Zde bychom ale přesto mohli leckde narazit, a to např. už při instalaci softwaru, který může být sám i 32bitový, ale instalační programy bývají právě třeba jen 64bitové. 
 
 
Je také otázka, zda nám chce Microsoft nabídnout plnohodnotné Windows 10, nebo spíše jeho "zabezpečené" Windows 10 S, jejichž ochrana spočívá především v tom, že si uživatel může nainstalovat pouze UWP aplikace ze Store. Nicméně snad budou lidé z Redmondu dostatečně příčetní na to, aby něco takového nezkoušeli a dali nám přinejmenším na výběr, však Windows 10 S na ARM by byla reinkarnace Windows RT v bledě modrém. Pak se také můžeme ptát, jakou licenční politiku Microsoft zvolí a zda za desítky na ARMu budeme platit stejnou cenu jako za verzi pro PC. 

A jaké produkty můžeme očekávat? Microsoft tuto věc přenechává samotným výrobcům a mluví o tom, že může jít o platformy s velkým i malým displejem, virtuální/rozšířenou realitu nebo i zařízení, které displej nepotřebuje vůbec. Čili to rozhodně nevylučuje ani nasazení Windows 10 na serverech s procesory ARM, ale pokud je na něco ještě brzy, tak právě na toto téma. Qualcomm by se ale rozhodně rád dostal Intelu na kobylku v oblasti serverů.
reklama