reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?

2.8.2017, Jan Vítek, článek
Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?
Systémy Windows běžící na procesorech ARM nejsou nic nového, ale nyní nemáme na mysli Windows RT či Phone, ale plnohodnotné desítky, a to navíc s podporou aplikací, jaké známe z našich PC. Co se v tomto směru chystá?

Emulovaná neemulovaná

 
Ve svém varování Intel uvádí, že se bude bránit před pokusy emulovat svou architekturu x86, přičemž Microsoft také mluví o emulaci, takže by to mohlo vypadat, že se rýsuje neodvratitelný konflikt, který by měl Intel vyhrát. Jde ale skutečně o emulaci architektury x86? 
  
 
Intel ve své nótě zmiňuje společnost Transmeta, která se v roce 2000 snažila prorazit se svými procesory Crusoe a měla narazit na patentové portfolio Intelu, které jí srazilo vaz. Na procesorech Crusoe běžela softwarová vrstva, která pomocí techniky Code Morphing překládala instrukční sady x86 do podoby, kterou mohly Crusoe provozovat. 
 
Je také třeba poznamenat, že Intel nezaútočil na Transmetu vyprovokován pouze kvůli tomuto, ale až poté, co ona samotná jej zažalovala za porušení jejích patentů. To vyvolalo reakci Intelu, která způsobila konec Transmety na trhu s x86. 

V případě Microsoftu a Qualcommu jde ale o speciální použití zmíněného WOW (Windows on Windows), který běžně umožňuje provozovat 32bitové aplikace na 64bitovém systému a hardwaru. WOW bylo upraveno pro procesory ARM a hlavní rozdíl je ten, že namísto provozování instrukcí intelovské architektury na procesorech ARM se využije instrukční sada ARM64, pro niž se aplikace přeloží. A překlad aplikace do jiného kódu není to samé, co její provoz v rámci emulace jiného hardwaru, čili z tohoto pohledu to vypadá, že Intel nemůže mít žádné námitky, leda by se pokusil napadnout samotný prvotní překlad do podoby pro ARM64. 
 
 

Budoucnost PC plná změn?

 
Qualcomm nedávno komentoval celou situaci tak, že považuje článek jednoho ze svých konkurentů ze dne 8. června za "velice zajímavý". Jde tak jistě o článek z blogu Intelu, kde se v poslední době mluví o odhodlané ochraně x86 ISA, který přišel nedlouho poté, co Qualcomm ohlásil svůj záměr přinést na trh PC s ARM a Windows 10, na čemž budou velice rády spolupracovat firmy Asus, HP a Lenovo, čili přední výrobci počítačů. 
 
 
Dle Qualcommu se můžeme těšit především na tenké, neustále připojené (Gigabit LTE), úsporné a pasivně chlazené počítače, jejichž baterie může opravdu vydržet celý den práce. "Toto změní budoucnost osobních počítačů," dodal zástupce firmy na závěr a počátek toho máme pocítit už letos, kdy se objeví první modely na trhu. 
 
Microsoft se také nechal slyšet, že existuje dost uživatelů, kteří potřebují být neustále připojeni ke cloudu, pro což jim dobře poslouží právě rychlé mobilní připojení a také již zmíněná technologie eSIM. Microsoft přitom chce této vize dosáhnout s využitím křemíku jak od Intelu, tak od Qualcommu a ve spolupráci s mobilními operátory. Firma dodala, že kromě uvedené trojice výrobců počítačů jsou do projektu zapojeny také firmy Huawei, VAIO a Xiaomi, čili i známí výrobci mobilních zařízení. 
 
x86-graph-2x1
 
Intel nezapomněl uvést, kolik nových patentů spojených s x86 se každý rok objevuje
  
Intel na to všechno pouze poznamenal, že bude aktivity ostatních firem pozorně sledovat, podrobně prozkoumá jejich produkty a pokud shledá, že někdo porušuje jeho patenty, bude je "s vervou bránit". Společnosti Intel, Qualcomm a Microsoft tak započaly zatím opatrný taneček, který se může změnit v divoký dupák, až se na trh dostanou výsledná zařízení. Však nejde o nic jiného než o ohrožení samotných základů, na nichž stojí byznys Intelu, a to PC a x86. Firma by mohla v budoucnu značně tratit kvůli Qualcommu i jiným společnostem, jež se snaží vetřít na trh s osobními počítači a můžeme si být jisti, že se bude bránit. 
 
Výsledek obrázku pro angry cat
 
My se naopak můžeme těšit na novinky, o něž se trh s PC rozroste. Třeba se ozve i samotná NVIDIA, která má své zkušenosti s výrobou SoC založených na ARMu (řada Tegra). Však možnost vyrábět vedle pouhých grafických karet a akcelerátorů i celou platformu pro Windows 10 je jistě lákavá a pak už můžeme jen odhadovat, jaká veškerá nová zařízení se dostanou na trh. Vedle očekávaných tenkých notebooků to mohou být telefony, malá desktopová PC, PC sticky, AR/VR headsety, multimediální centra, atd. 
reklama