reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.12.2014, Jan Vítek, článek
Na svět uniklo sestavení systému Windows 10, které si dle plánů Microsoftu měla veřejnost vyzkoušet až v druhé polovině ledna. My se tak na tuto verzi můžeme podívat už nyní a vyzkoušet si, jak pracuje asistentka Cortana a co obnáší nové nastavení.
Ef (5) | 27.1.201517:23
Málokdo si uvědomuje, že největší revolucí bude připravovaný nový obchodní model MS W10. W10 budou pravděpodobně už jen na ­(roční?­) předplatné ­(rok zdarma pro uživatele W7 a 8 je trojským koněm­). Jako u Office 365, to je taky jen předplatné, po roce, pokud nezaplatíte znovu MS výpalné, se nedostanete ani ke svým souborům. Žádné zálohy do domácího počítače, bez webové sítě vám operák W10 vůbec nenaběhne ­(prý to dělají už W8.1­). Totéž provede MS se hrami, probíhají dohody s výrobci, něco jako Stream, ale od MS. Zaplať, předplať a možná ti něco na čas půjčíme, nic víc. Možná tě za předplatné pustíme k tvým souborům, jinak nemáš nic. To samé v mobilních zařízeních. Viděl jsem W8.1 v tabletu, naprosto nepoužitelné, zmenšené v mobilu bych to fakt nechtěl. Dosud platilo, že jste si koupili smartphone a mohli dělat, co chtěli. Jenže s W10 budete i na smartfounu platit předplatné výpalné, jinak si z něj ani nezavoláte. To je ta možnost platit za W10 ve všech zařízeních..
Dále se v souvislosti s W10 sem tam objevuje něco, jako doživotní záruka. Ta záruka není do konce života, jak si mnozí naivně přejí. Je do konce životnosti zařízení, ta je obvykle v IT max. 5let, nebo jen do konce záruky. Světová záruka je obvykle jen 1 rok. Myslím, že s W10 se toho hodně změní, asi si na to budeme muset zvyknout i když to bude stát spoustu peněz. Myslím Vašich peněz. Nebo přejdeme na jiné operační systémy. Moc se mi do Linuxu nechce.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 27.1.201519:26
Ty informace o ročním omezení se berou kde, máte nějaký zdroj? Pokud vím, pak ona lhůta skutečně existuje, ale jde pouze o to, že aktualizaci zařízení s W7­/W8 je třeba provést do jednoho roku po vypuštění finální verze W10, potom už to bude placené. O něčem takovém, že by byl systém na předplatné, jsem nikde nečetl.
Odpovědět0  0
Draken (24) | 9.1.20157:43
jako upřímě se těším na to až v kanceláři kde je 20 počítačů uslyším 20xCortanu říkat : AHoj, jak můžu pomoci hned poránu :D:D a pak ještě 1000x během dne.

debilita, nevim proč by se mi tam měla vnucovat nějaká sterilní antisexuální ženská s plánovacíma, uklízecíma a napovídajícíma obcesema ... omg

za pár let se těšmě na tohle :
http:­/­/www.csfd.cz­/film­/312650­-ona­/

už jen to metro na 8čkách mě donutilo říci ne a zůstat spokojenej jak čuník u win7, které pro mě nemají téměř chybu...

a ano win XP je bomba systém a pro většinu běžných lidí stačí i teď ale pokud chcete nové sw nedá se nic dělat na win xp toho zachvíli člověk spustí jako na chudáčku symbianovi, keterý mě osobně na mobilu taky více než vyhovoval... ale argumenty jsou jasný neseženeš sw máš mrtvej os a !MUSÍŠ upgradovat!
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1574) | 15.1.201510:20
1­) Než bude Cortana česky, budete dávno v penzi
2­) Jde vypnout
Odpovědět0  0
liborekkontakt (2) | 27.12.201414:04
Nejsem žádným odpůrcem jakýchkoli nových technologií, systémů a pod. Ale v tomto směru mně Microsoft drobet zklamal. Ačkoli mám pod stolem bedny s několika processory,diky,op.paměťmi,disky a systémy, tak stále rád a často spustím XP. Jedná se mi o to, že Microsoft mohl nadále tento systém podporovat, páč z vlastních zkušeností vím, že přechod na nové OS je pro některé uživatele naprosto zbytečný náklad jak do hardware tak software. Když matka používala comp v jejich letech k zapisování receptů, semtam přečtení zpráv koho kde kuchli na internetu a co nám zdraží je pro ni přechod na nové operační systémy zbytečný a už mi sdělia: ­"Odnes ten krám do sklepa, nebo si ho vem domu ja to tu už nechci, nebudu do toho cpát peníze.­" Vím že by ji stačila Xpéčka doposud, ale je to riziko, když nejsou záplaty a jsou využívána k el.bankovnictví pochybné České Spořitelny.Jenže takhle by ji ten důchod udrbal někdo podstatně lechčejc. Prostě je to na houby cpát prachy do inovace, když ten PC využije někdo minimálně,to není jen OS, ale i software v něm, který je sice licencován poctivě a zaplacen, ale je k ničemu, když opětovná instalace do nových systémů se shledá s neúspěchem, ale zabezpečení je fakt nutné. Synovi jsem pořídil noťas s osmičkami, mám je taky, ale sorry lidi, je to hnus.Gatesi!!!Vrať se. U tvé corporace došlo k božímu dopuštěí!
Odpovědět0  1
Pavel Matějka (1574) | 28.12.201410:52
A proč si sakra kupovat novější auto, když ta Tatra 57A taky ještě jezdí a na nákup vás doveze?
Odpovědět0  0
liborekkontakt (2) | 31.12.201410:54
protože třeba každý na to nové auto nemá a nebo o novější technicky přecpaný krám zájem nemá, nebo ho ani nevyužije a třeba ani neumí,nechce,nedokáže využít a má ho jen na tu potřebu ­"dojet si n nákup"
Odpovědět0  0
tervicz (66) | 2.1.201516:09
To bohuzel ci nastesti neni zcela realne. XP jsou 13 let stary system s poslednim major releasem pred 6 lety. Udrzovat ho neustale aktualni se pres obrovskou popularitu dlouhodobe nevyplati, pominu­-li technicke aspekty, zadna firma nechce konkurovat sama sobe svym obsoletnim produktem.
Zcela chapu, ze se to dotyka Vami zminene uzivatelske skupiny, ale je treba se zamyslet i nad tim, ze prave trh levnych zarizeni, na kterych se sem tam zabrouzda po internetu, napise dokument nebo pusti film, je aktualne pod invazi zarizeni zalozenych na ARMu, mame tu konkurencni systemy a uplne nove pozadavky, OS se musi poprat s optimalnim vyuzitim multijader, energetickou uspornosti atd. V tomto ohledu uz jsou XP dlouho za zenitem.
Win 8 se zvlast z uzivatelskeho pohledu zrovna 2x nepovedly, to nakonec chape i MS, nicmene cesta se zda byt v pouceni z chyb, nikoli udrzovanim systemu, ktery z pohledu soucasnych trendu uz nemuze byt aktualni.
Dalo by se spekulovat o tom, proc MS nevycleni par lidi a neprodlouzi zivot XP jeste o kus dal, ale uprimne, XP maji uz nyni zivot prodlouzen silne nad ramec puvodnich planu a podpora mnoha milionu uzivatelu se zastaralym systemem opravdu neni otazka par lidi. Pak mi prijde uprimnejsi rict, ze kral je mrtev, jeho korunu momentalne prevzaly Win7 a doufejme, ze se v budoucnu dockame zas neceho pouzitelneho.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1574) | 22.12.20149:22
"Nedávno bylo potvrzeno to, o čem se již nějakou dobu šeptem mluvilo. Windows 10 nebudou dokončeny a vypuštěny na trh na jaře, ale až někdy na podzim či přinejlepším po prázdninách.­"

Že by desítky měly přijít na jaře, to si vymyslel nějakej pošukanej novinář a další to po něm papouškovali. Microsoft vždycky mluvil o druhé půlce roku.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.