reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině

30.1.2015, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině
Microsoft nedávno vypustil do světa nové sestavení systému Windows 10 Technical Preview, které nese označení 9926 a přichází po 9879. Přináší řadu vylepšení a mezi nimi už i českou verzi nebo také Cortanu a nové aplikace. Podívejme se tedy na něj.
Kapitoly článku:

Cortana? Ještě ne...


Ihned po spuštění systému jsem kliknul na spodní řádek v hlavním panelu, který měl otevřít okno s obvyklou hláškou Cortany. Bohužel se objevila jiná, i když také obvyklá hláška, a sice ta, že Cortana není k dispozici v našem regionu. To se v podstatě dalo čekat, i když lokalizace nového sestavení do českého jazyka vzbuzovala jisté naděje. Takže opět nezbývá než čekat.




- klikněte pro zvětšení -


Nicméně řádek pro zadávání textu pro vyhledávání funguje i bez Cortany, i když prvotní reakcí systému je, že Cortana není k dispozici, ale aspoň už je tento text psaný normální latinkou a ne podivnými znaky jako u buildu 9901. Můžeme tak zadat např. řetězec mspaint, po čemž nám systém nabídne jednak samotnou aplikaci Malování a pak už výsledky z vyhledávání na webu (pochopitelně je poskytuje služba Bing) nebo možnost vyhledávání ve vlastních souborech. Přibylo i nastavení pro vyhledávání, které se ale týká především Cortany, Bingu a můžeme zde i povolit, zda chceme své dotazy na vyhledávání sdílet s Microsoftem.




- klikněte pro zvětšení -


V této verzi je však vyhledávání pomalejší, než by bylo zdrávo. Tím mám na mysli prodlevu, která nastane po kliknutí do řádku pro zadání textu. Už to má totiž otevřít rozšířené okno s Cortanou a evidentně je důvodem to, že počítač se musí spojit se vzdáleným serverem, aby nám tedy v našem případě řekl, že Cortanu využít nemůžeme. Po kliknutí do pole trvá několik sekund, než se text zadaný pomocí klávesnice objeví. Systém se totiž podobně jako Google snaží na každý zadaný znak reagovat a průběžně na webu vyhledávat výsledky, jenomže Google reaguje svižněji.


Charms jsou pryč, nastupuje Notifications Centre


V aktuální verzi již zcela chybí, a to i u dotykových zařízení, panel Charms, který vyjížděl z pravého okraje. Pokud tedy na desktopovém počítači přejedete do levého či pravého horního rohu a necháte tam ukazatel nebo přitom i klikáte, nic se nestane. V dolních rozích pak narazíme jako obvykle buď na tlačítko Start, nebo na druhé straně na tlačítko pro schování/obnovení všech oken na ploše. V tomto ohledu jsou tedy Windows 10 stejné jako Windows 7, pouze ono tlačítko pro schování oken není nijak vidět.




výchozí podoba Oznámení - klikněte pro zvětšení -


V oznamovací oblasti se však ve výchozím nastavení ukáže ikonka pro Oznámení (Notifications Centre), což je ekvivalent pro stejné centrum používané v systému Windows Phone 8.1 a na stejnou věc jsme zvyklí i z Androidu a iOS. Vysunovací panel zabere necelou čtvrtinu obrazovky (tedy na monitoru s poměrem stran 4:3) a ve své horní části vypisuje různá oznámení systému a další události, třeba upozornění sítí Facebook a Twitter, doručené e-maily, zprávy IM služeb (Skype) a vůbec vše, co uživatele může zajímat. Vše tak budeme mít stejně jako na chytrém telefonu pěkně pohromadě na jednom místě.




rozbalená nabídka dlaždic v Oznámení - klikněte pro zvětšení -


Dole pak máme jednoduché dlaždice, jejichž nabídka bude odpovídat tomu, jak bude operační systém a také hardware počítače vybaven. Zde už je vidět, že Microsoft sice již vydal českou verzi systému Windows 10 TP, ovšem její překlad není zcela dokončen, ale to se dalo čekat. Ovšem možnosti pro nastavení již přeloženy jsou, ačkoliv samotná aplikace se ještě jmenuje Settings, takže se i bez dobré znalosti angličtiny v těchto Windows jistě vyznáte.

Zpět ale k dlaždicím v centru oznámení. Vedle Display či Connect tu je i nabídka Location, která umožní sledovat pozici počítače, což je využitelné různými aplikacemi. Těm můžeme sledování polohy povolit či výslovně zakázat (včetně těch od Microsoftu) a historii polohy lze vymazat. Je zřejmé, že u počítače vybaveného GPS modulem přibyde i jeho nastavení. Také tu je ale dlaždice pro Wi-Fi, i když v našem případě počítač tímto rozhraním vybaven nebyl. Pak by ale bylo možná lepší, kdyby dlaždice nebyla jen šedá s šedým textem, ale rovnou tu nebyla. Uživatel si zatím nemůže vůbec nijak nastavit zobrazení těchto dlaždic, pouze je schovat tak, aby zabíraly jen jednu řádku. Toto nastavení si ale systém naštěstí pamatuje, takže nebudete muset po každém otevření okna s oznámeními klikat na "Expand".


Start a tabletový režim


Zatím jsem se záměrně vyhnul dlaždici Tablet Mode, kterou najdeme také v centru Oznámení. Ta se totiž týká i nabídky Start a způsobí především tři věci. Po aktivaci tabletového režimu desktopová tapeta trochu potemne a zmizí z ní koš. Z hlavního panelu pak zmizí řádek pro vyhledávání a nahradí jej pouze tlačítko s lupou, ale funkce zůstane stejná. A do třetice se Start menu roztáhne přes celou obrazovku, ale důležité je to, že neztratíme kontakt s hlavním panelem jako u Windows 8 a 8.1. Pak je tu ještě rozdíl mezi aplikacemi pro Metro, resp. jejich zobrazením. V tabletovém režimu automaticky schovávají svou horní tlačítkovou lištu a nelze je provozovat v okně, pouze minimalizovat, nebo naopak roztáhnout přes celou obrazovku, kdy zmizí i hlavní panel.




- desktopový Start - klikněte pro zvětšení -


Je ale otázka, zda tabletový režim bude pracovat stejně na desktopovém počítači i na čistokrevném tabletu a jde především právě o hlavní panel s tlačítkem start. Zatím to ale není třeba řešit, však uživatelské rozhraní se jistě bude ještě měnit a upravovat i dle zpětné vazby těch, kteří Microsoft zásobují svými podněty.




- Start v tabletovém režimu - klikněte pro zvětšení -


Co se týče samotného Start menu, které bylo mimochodem kompletně přepsáno do jazyka XAML, i zde jsou jisté změny. Krom odlišného výchozího barevného schematu, o které ale nejde, jde především o tři věci. Řádek pro zadávání textu pro vyhledávání není součástí samotného Start menu, ale namísto toho zůstane na svém místě v hlavním panelu. To je ostatně logické, však není důvod ho přesouvat, když může zůstat tam, kde je.

Druhou změnou je přesunutí tlačítka pro vypnutí (restart, uspání, atd.) počítače do pravého horního rohu (předtím byl těsně vedle jména uživatele). I to má svou logiku, protože další tlačítko se čtyřmi šipkami umožní nabídku Start i v desktopovém režimu roztáhnout na celou obrazovku a na ní je vhodné, aby byla obě tlačítka opět v pravém horním rohu.




- nabídka tlačítka Start po kliknutí pravým tlačítkem myši -


A zatřetí, Start menu už není roztahovací do strany, ale rolovací směrem dolů, což nešlo nijak změnit. I když jsem zkusil změnit vlastnosti nabídky Start, pak přizpůsobení jejího vzhledu, ikon a nabídky bylo v systému nedostupné. Microsoft tak evidentně i na tomto stále pracuje.
reklama