reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině

30.1.2015, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 9926: konečně i v češtině
Microsoft nedávno vypustil do světa nové sestavení systému Windows 10 Technical Preview, které nese označení 9926 a přichází po 9879. Přináší řadu vylepšení a mezi nimi už i českou verzi nebo také Cortanu a nové aplikace. Podívejme se tedy na něj.

Aplikace: Fotky, Mapy, Store (Beta) a Xbox


Již v článku o neoficiálním sestavení 9901 systému Windows 10 jsme se podívali na novou aplikaci Photos (Fotky), která se ovšem v této verzi nezměnila, takže se jí nemusíme věnovat znovu. Microsoft ale také mluví o zbrusu nové aplikaci Maps (Mapy), ovšem náš systém hlásil, že žádná taková v něm není nainstalovaná a ani neměl pro zobrazování map žádnou výchozí aplikaci. Zkusili jsme tedy s pomocí nabízené funkce nějakou vyhledat ve Store, ale ani ten nenašel žádnou relevantní. Můžeme tedy předpokládat, že Maps se nakonec do systému nedostala, tedy alespoň ne do jeho české verze.




- klikněte pro zvětšení -


Windows Store (Beta) ale už k dispozici je, ale přivítala nás opět stejná hláška jako v uvedeném sestavení 9901, čili že "Server se zasekl". Chybová hláška ale už neobsahuje slovo "forbidden", ale mluví o chybě serveru a ta se naštěstí týká pouze záložky Domů. Když si přepneme na Aplikace nebo Hry, server už s tím nemá problém a nabídne příslušné kategorie i aplikace.




- klikněte pro zvětšení -


Můžeme si tak stáhnout třeba hry, které známe z Windows Phone, a zahrát si je, a to i když nemáte dotykový displej. Nevím tedy jestli všechny, ale přinejmenším některé z nich reagují i na klávesnici a myš.




hry fungují, ale nezmenší se společně s oknem - klikněte pro zvětšení -


Nakonec tu máme Xbox, a to opět v betaverzi. Ta už ale naštěstí jako u buildu 9901 nepadá, takže si ji můžete klidně vyzkoušet.




- klikněte pro zvětšení -



Závěrem


Nové sestavení systému Windows 10 Technical Preview přineslo řadu novinek, změn a příslibů do budoucna. U nás si na něm stále nemůžeme vyzkoušet Cortanu a také česká verze, respektive její překlad, by si zasloužila více pozornosti. Nová aplikace Store také není zcela funkční, ale s tím se musí počítat, když jde o betaverzi a Microsoft ji do tohoto systému přidal jen proto, abychom si ji mohli vyzkoušet. Aplikace Xbox ale již fungovala bez problémů, či jsem alespoň na žádné nenarazil.





Microsoft se také nebojí provádět další změny toho, co už v podstatě funguje, čímž mám na mysli přepínání aplikací nebo tlačítko Start. Bezpochyby bude na něm dále pracovat a hledat způsob, jak jeho běh vyladit tak, aby si na příslušné menu mohli zvyknout uživatelé s klávesnicí a myší, stejně jako ti s dotykovou obrazovkou. Tomu ostatně bude sloužit funkce Continuum, která bude mezi těmito režimy průběžně přepínat, ale ta se týká pouze hybridních tabletů a zařízení 2 v 1.

Zanedlouho by se měla navíc objevit zkušební verze Windows 10 pro telefony Lumia a lze očekávat, že přinese další možnosti propojení mezi různými zařízeními a třeba i nějakou užitečnou spolupráci. Napadá mě třeba snadné ovládání počítače pomocí dotykového displeje telefonu nebo využití jeho akcelerometru, GPS a dalších senzorů.
reklama