reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 jsou nyní "doporučený update"

2.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 jsou nyní "doporučený update"
Ještě před rokem se řešilo, zda Microsoft opravdu nabídne Windows 10 zdarma uživatelům starších verzí. Nyní řešíme naopak to, jakými všemi způsoby se nám Microsoft snaží vnutit přechod na nový systém zdarma.
Microsoft má pochopitelně velký zájem na tom, aby se Windows 10 co nejrychleji rozšířily, protože s nimi se rozšiřuje i dopad dalších služeb, které jsou s nimi spojeny, například Cortana a Bing. Ty konkurují i vyhledávači Google, na němž jeho mateřská společnost Alphabet vydělává tučné sumy. Nikdo se tak už nediví, že Windows 10 jsou pro uživatele Windows 7 a 8.1 zdarma a že se Microsoft naopak snaží tento volný upgrade co nejvíce prosazovat. V minulém roce se tak provalilo, že instalace systému se na cílové počítače stahuje i bez vědomí uživatele, aby byla případně ihned připravena a uživatel si snad upgrade nerozmyslel. No a na konci října se také objevila informace, že od tohoto roku chce nabízet Windows 10 jako doporučený upgrade, což se nyní vyplnilo.





Nyní se tak stále častěji ozývají hlasy, které říkají, že Windows 10 zdarma jsou sice hezká věc, ale lidi spokojené se staršími verzemi systému by Microsoft měl přestat otravovat. Ti mají na upgrade systému zdarma ještě přibližně půl roku, takže stále je čas se rozhodnout, ovšem samozřejmě není vyloučeno, že původně roční lhůta bude prodloužena nebo rovnou zrušena. To by ale těžce nesli výrobci a prodejci hardwaru, kterým právě rozhodnutí Microsoftu šířit Windows 10 zdarma uškodilo nevíce.

Dříve tedy Microsoft nechával instalaci systému stahovat na počítače automaticky a do traye propašoval ikonku, která otevřela nabídku s aktualizací systému. Tu postupem času obměňoval a v jednu dobu nabízel také dvě možnosti, a to "aktualizovat nyní" a "aktualizovat dnes v noci", což uživatele poněkud mátlo. Nyní už nabízí mnohem smysluplnější volby "aktualizovat hned" a "začít stahovat, aktualizovat později".

Aktuálně se tedy nabídka upgradu systému přesunula z kategorie "volitelný update" na "doporučený update" v rámci systému Windows Update. To má dle vyjádření firmy uživatelům lépe umožnit naplánování samotné instalace, ovšem především to znamená, že Windows Update má nyní možnost instalovat nový systém automaticky, tedy pokud máte aktualizace tak nastaveny.

Windows 10 již dokázaly v celkovém podílu desktopových systémů dle údajů NetMarketShare překonat Windows XP a jsou instalovány na 11,85 procent počítačů. Staré XP stále běží na 11,42 procentech počítačů a Windows 7 bezpečně vedou s 52,47 procenty.

Zdroj: Hexus.net
reklama