reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 na ARM podporují emulaci aplikací x64. Zatím alespoň pro Insidery

11.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Windows 10 na ARM podporují emulaci aplikací x64. Zatím alespoň pro Insidery
Microsoft tento týden vydal dvě experimentální sestavení v Dev Channel: 20277 a 21277. Druhé jmenované přináší kromě nových emotikonů také zásadní novinku v podobě emulace aplikací x64 na počítačích s ARM.
Windows 10 Insiders, kteří jsou přihlášení k Dev Channel, mohou tento týden vybírat ze dvou experimentálních sestavení operačního systému. Microsoft sice automaticky nabídne Build 20277 z větve FE_RELEASE, ale dobrodružnější povahy mohou zvolit Build 21277 z větve RS_PRERELEASE, který přináší větší porci novinek. Přepnout mezi větvemi lze prostřednictvím služby Windows Update, ale neměli byste zapomínat, že po přechodu na RS_PRERELEASE přijdete o možnost stahovat sestavení z FE_RELEASE.
 
 
My si jako první představíme Build 21277, který přináší jednu zásadní novinku – minimálně pro majitele zařízení na architektuře ARM. Aktualizace totiž přináší emulaci aplikací x64, tedy 64bitových aplikací původně určených pro počítače s procesory Intel a AMD. Pokud máte notebook či tablet s Windows 10 na ARM, který používá procesor Qualcomm Snapdragon, dosud jste mohli v systému emulovat pouze aplikace x86. To znamenalo problém v případě novějšího softwaru, který již postrádal 32bitovou variantu.
 
Počítače s Windows 10 na ARM se tak staly zase o něco použitelnějšími, i když potrvá několik týdnů až měsíců, než se rozšířená emulace dostane do stabilních sestavení systému. Microsoft upozorňuje, že v rámci vývojářského preview nemusí emulátor fungovat na jedničku z hlediska kompatibility ani výkonu. V budoucnu by mělo dojít ke zlepšení, ale přesto Microsoft vývojářům nadále doporučuje, aby přinesli nativní podporu svých aplikací v AMR64. Zatím se k tomuto kroku odhodlala jen část z nich. Třeba Adobe nedávno vypustilo Photoshop pro Windows 10 na ARM.
 
 
Build 21277 přináší také plynulejší animace při otevírání a zavírání oken aplikací, možnost odinstalování nástroje Výstřižky nebo novinky z Windows Feature Experience Pack. Nechybí ani přes dvě stovky novinek týkajících se emotikonů, které odpovídají Unicode Emoji 13.0. Kromě usměvavého obličeje se slzou, nindžy, matrjošky, papriky, kouzelnické hůlky nebo bubble tea se jedná také o genderově neutrální emotikony, které doplní aktuální mužské a ženské verze. Kromě toho Microsoft upravil některé stávající emotikony (např. obličej s rouškou, žirafa), aby vylepšil konzistenci mezi platformami.
 
Součástí Windows 10 Build 21277 je také spousta dalších drobných vylepšení a oprav chyb. Kompletní seznam najdete na blogu Windows. Build 20277 proti tomu přichází pouze se dvěma opravenými chybami. První mohla způsobit ztrátu štítku objemu ve WinRE po několika upgradech, druhá potom zabraňovala aktualizaci některých aplikací (objevoval se kód chyby 0x80073D02).
 
Zdroj: Blogs.windows.com (1, 2, 3)


reklama