reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 nám dají vybrat, kdy chceme nainstalovat novou verzi

5.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 nám dají vybrat, kdy chceme nainstalovat novou verzi
Nucené aktualizování systému Windows 10 bylo trnem v oku řady uživatelů, kterým Microsoft časem poskytl jen menší úlevy. Jde třeba o možnost aktualizace odložit nebo si vybrat tzv. aktivní hodiny, kdy by systém rozhodně neměl nic takového provádět.
Microsoft si možná myslel, že uživatelé časem jím vnucený model akceptují a přestanou remcat, jenomže to by musel vývoj systému Windows 10 probíhat poněkud jinak. Uživatelé si zvykli spíše na to, že od aktualizaci mohou očekávat všemožné problémy, a to zvláště od těch velkých, jako byla loňská říjnová aktualizace systému, která uživatelům mazala (nebo schovávala) data
 
 
Běžní uživatelé přitom dosud dostali možnost aktualizace pouze odložit a když jí využili, systém si je nainstaloval i bez jejich souhlasu. To by se mělo brzy změnit, a to právě tak, že Windows 10 budou potřebovat náš souhlas, jinak aktualizaci neprovedou. Ale tak jednoduché to není.
 
Týkat se to má velké květnové aktualizace systému, která by to měla umožnit a my si budeme moci aktualizace sami řídit s možnostmi, které už nyní mají firemní uživatelé. Mluvíme a mluvit jistě ještě budeme přitom o verzi systému označované jako 19H1, což odkazuje na první polovinu tohoto roku, ovšem také se uvádí sestavení 1903. To ovšem nedává velký smysl, protože by odkazovalo na březen a ne květen. Jak už je ale jisté, v březnu se jí už opravdu nedočkáme. 
 
 
Nová verze Windows tak dostane přepracovanou nabídku v rámci Windows Update. Pokud si v ní vybereme tlačítko Check for updates, pak systém vyhledá pouze běžné a především bezpečnostní aktualizace. Velké aktualizace, které se týkají funkcí systému a jako takové mají především možnost ovlivnit jeho chování, jakož i chování dalších aplikací a třeba i obnovit do výchozího stavu asociace, ty budou už v jiné sekci. Půjde o tzv. Feature Updates a my si je už dle Extremetech nebudeme muset instalovat v podstatě vůbec. Pak ovšem bude platit to, že nainstalovaný systém nebude v nejnovější verzi a dané sestavení bude po nějaké době vyřazeno z podporovaných, takže pak přestanou chodit i bezpečnostní aktualizace, ale to je vcelku logické. 
 
Už tu není klasické schéma posloupnosti Windows 7, Windows 8, 8.1 atd. Máme tu stále desítky, ale postupně vyvíjené, takže je logické, že starší sestavení systému postupně přijdou o podporu. Rozdíl oproti sedmičkám bude také ten, že po ukončení rozšířené podpory staršího sestavení desítek nám systém automaticky nainstaluje prý nejnovější verzi. Snad ale pak dostaneme na výběr, které z novějších sestavení chceme instalovat.
  
Nicméně dle PCWorld mohou sice navíc i uživatelé verzí Home a Pro očekávat, že si budou moci odložit i bezpečnostní aktualizace, a to maximálně o 35 dní. Ne však naráz, ale pěkně postupně, a to až pětkrát po sobě o sedm dní. Jenomže po uplynutí této lhůty mají být nainstalovány nejen bezpečnostní aktualizace, ale také i Feature Updates, což by tedy znamenalo, že velkou aktualizaci budou moci uživatelé zmíněných verzí jen o měsíc odložit. 
 
To celé už zkrátka začíná být poněkud nepřehledné a co nám nový systém přezdívaný Windows 10 Updater's Update přinese, to ještě uvidíme. Nastoupit má na konci května. 


reklama