reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 pro čínskou vládu mají funkce, jež bychom také chtěli

25.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 pro čínskou vládu mají funkce, jež bychom také chtěli
Už dříve jsme se mohli dozvědět, že Microsoft si pro čínskou vládu chystá speciální verzi Windows 10. Nyní byla oficiálně představena a ukázalo se, že obsahuje funkce, které by ocenilo mnoho uživatelů. Jaké to jsou?


Windows 10 China Government Edition je založen na systému Windows 10 Enterprise Edition a dá se říci, že nabízí mnoho funkcí, které by od systému chtělo i mnoho jiných uživatelů. Microsoft zde uplatňuje opravdu modulární styl, díky němuž si uživatel či správce systému může libovolně odstranit části OS, které prostě nechce, jako například OneDrive. Vedle toho bude mít možnost "spravovat veškerou telemetrii a aktualizace".

Taková verze systému přichází bezpochyby jako reakce na to, že Čína na vládních počítačích nechtěla používat Windows 8 právě z důvodu bezpečnosti, čili kvůli telemetrickým funkcím. Poté dokonce čínská vláda Microsoft vyštípala i z velkých firem, které sama podporuje a je zcela zřejmé, že to už jej muselo velice bolet. Nebyl by to tak Microsoft, aby takový lukrativní trh přenechal jen tak Linuxu.

Je tak přímo úžasné sledovat, jak si čínská vláda kritizovaná kvůli nedodržování lidských práv sama pro sebe od Microsoftu vydupala operační systém, který je daleko svobodnější než ty verze, jež se prodávají na západě a v jiných zemích. Na druhou stranu se asi nedozvíme, zda Windows 10 China Government Edition zase neobsahuje jiné nástroje, které pouze nebudou sloužit Microsoftu, ale právě čínské vládě.

Zdroj: techPowerUp
reklama