reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Redstone 2 přijdou nejspíš v březnu a co by jim nejvíc prospělo

17.10.2016, Michal Hala, aktualita
Windows 10 Redstone 2 přijdou nejspíš v březnu a co by jim nejvíc prospělo
Přesněji řečeno v březnu podle jistých příznaků půjdou do výroby, kdy půjdou do oběhu, jisté ovšem není. Takže vám popíšeme, jak se informace o březnu dostala na světlo, a zamyslíme se, co desítky teď potřebují ze všeho nejvíc.
Informace se objevila na webech ZDNetu v článku Mary Jo Foleyové a na webu Paula Thurrotta v jeho vlastním článku. Ještě dříve se objevila na Twitteru od uživatelů The Walking Cat a Tero Alhonen. Druhý jmenovaný zveřejnil dokonce printscreen z testovací (insider) verze desítek, kde je uvedeno číslo budoucí verze jako 1703. A mimo jiné z tohoto obrázku se tedy usuzuje na březen.

Vždy dobře informovaná a správnými kontakty obdařená Mary Jo Foleyová se zákonitě zeptala svých neoficiálních zdrojů u Microsoftu i na oficiálních místech tamtéž. První informace potvrdili, druzí ponechali záležitost bez komentáře. Takže můžeme počítat s uvedením verze Redstone 2 „do výroby“ v březnu s tím, že „do oběhu“ může být vypuštěna i o něco později (tj. v dubnu). Stejně jako nyní aktuální verze 1607 (Anniversary Update) se dostala ven až počátkem srpna.

Co se týče novinek, zatím se o ničem skutečně revolučním nepíše. Spíše jde zase o spoustu evolučních vylepšení. Výraznější změny lze nicméně očekávat od edice Mobile. A hodně se má zlepšit spolupráce zařízení s Windows 10 na mobilu na jedné straně a na desktopu na druhé straně.


Windows 10 verze 1703 - printscreen


A teď k tomu, co desítkám – aspoň podle mě – chybí nejvíc. Nebo co nejvíc potřebují. A myslím Windows 10 v původním smyslu celé platformy od mobilů po HoloLens. Tou chybějící zázračnou esencí je stabilita a vyladěnost. Ne, že by všechny instalace byly nestabilní, ale reputaci desítek určitě neprospěly docela masově se projevující problémy prozatím poslední verze 1607. Ty byly tak rozsáhlé a různorodé, že většina uživatelů desítek na verzi 1607 nejspíš nepřešla dosud. Problémy drobnějších updatů jsou pak kapitolou sama pro sebe.

Prý je jedním z důvodů to, že Satya Nadella, který si už stihl vydobýt docela značnou proslulost neustálým osekáváním nákladů, rozmetal interní testovací týmy Windows, nebo je aspoň výrazně zredukoval a každý programátor je teď mimo jiné sám sobě betatesterem. Jako moudrý krok to ve světle potíží několika posledních verzí desítek rozhodně nevypadá.

Stejně tak si nemyslím, že bylo příliš rozumné úplně zaříznout mobilní verzi desítek a rozmetat velkou část týmu v pozadí. Zejména co se hardwarové stránky týče a navíc na tak dlouhou dobu. Tedy dokud nepřijde Surface Phone, což má být až někdy v průběhu příštího roku a možná až v roce 2018.

Pokud máte pocit, že obhajuji plýtvání, tak určitě ne. Ale srovnejte tyhle drobné úspory s jedním veleobřím výdajem – koupí LinkedInu. Nemáte tak trochu pocit, že 26 miliard dolarů dost možná jen tak „vyletělo oknem“? Problémy bohužel mohou Windows 10 zavařit v době, kdy jim brzy začne jít celkem o hodně. Nejenže trh s PC trvale stagnuje, ale Google navíc podle všeho myslí svou ofenzívu na desktopu vážně (viz OS Andromeda).

Takže jestli se budou problémy desítek opakovat, dost lidí může podlehnout chuti změnit stáj. Microsoftu by se tak spořivost jeho CEO už brzy mohla přestat vyplácet. Opouštění desítek uživateli by bylo dost velkou ranou jeho strategii, kdy jsou lákadlem do redmondského ekosystému, když už nejsou dojnou krávou jako dřív.

Zdroj: Thurrott, ZDNet
reklama