reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 se do PC stahují i bez vašeho vědomí

11.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 se do PC stahují i bez vašeho vědomí
Microsoft nám před několika měsíci dal možnost se zaregistrovat, aby se do našeho PC s Windows 7 či Windows 8.x mohly automaticky začít stahovat potřebné soubory pro instalaci systému Windows 10. Ovšem to asi platí i pro neregistrované.
Čili pokud jste registrací nevyjádřili zájem o upgrade zdarma ze staršího systému, stejně se do vašeho počítače mohou stáhnout potřebná data, která to umožní. Informace přinesl jeden ze čtenářů The Inquirer, přičemž uvádí, že se nepřihlásil k upgradu a nemá o něj zájem. Stejně se na jeho disku ale objevila skrytá složka $Windows.~BT s kapacitou až 6 GB a historie Windows Update je plná informací o selhaném procesu Upgrade to Windows 10.





Vypadá to tedy, že Microsoft počítá s tím, že téměř každý bude nakonec chtít přejít na Windows 10 a dělá vše pro to, aby se tak stalo. Může to být ale problém pro uživatele s pomalým internetovým připojením s měřeným objemem přenesených dat a z několikagigabajtové složky nebudou nadšeni ani ti, kteří používají třeba mobilní počítače 2 v 1, které jsou často vybaveny jen 32GB nebo 64GB pamětí.

The Inquirer se dotázal přímo Microsoftu, zda se instalace Windows 10 stáhne i na počítač, který nebyl rezervovaný pro upgrade. Dle Microsoftu jde o nastavení služby Windows Update, takže pokud máme zvoleny automatické aktualizace, což je firmou doporučené nastavení, pak nám služba umožní připravit dané zařízení pro Windows 10. Tedy čistě jen pro případ, že se rozhodneme k přechodu na nový systém. "Poté, co je instalace k dispozici, zákazník bude pobídnut k instalaci Windows 10".

Čili nyní je to tak, že pokud chcete svůj systém udržovat aktualizovaný, což byste samozřejmě měli především z důvodu bezpečnosti, pak se nevyhnete stažení nekolika GB dat na systémový disk. Čistě jen pro případ, že budeme chtít instalovat systém, který rozhodně ne každý může chtít. Však zájem uživatelů o moderní OS ilustruje už jen to, že 10 % PC stále pracuje s Windows XP a před osmičkami mají obrovský náskok sedmičky, které už nejsou nejmladší.

Zdroj: The Inquirer
reklama