reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 TP: nové sestavení 10041 je tu

18.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 TP: nové sestavení 10041 je tu
Zřejmě poslední sestavení systému Windows 10 Technical Preview si připravila společnost Microsoft. Jde o build 10041, který přinese nová vylepšení, funkce a samozřejmě také řeší některé chyby. O stabilním systému se ale i tak nedá mluvit.
Poslední Windows 10 Technical Preview build 9926 byl představen 23. ledna, takže zbrusu nový 10041 přichází téměř o dva měsíce později. Stejně jako všechny předchozí nejen řeší známé chyby, ale přináší i nové funkce i vzhled. Nicméněi v tomto případě se již ví o mnoha dalších chybách, které čekají na vyřešení, ale dle jejich seznamu na blogu Microsoftu (viz zdroj) jde většinou o kosmetické vady. Setkáme se ale i s tím (tedy možná), že v některých případech se neukáže dialog pro přihlášení do systému, což řeší klasický postup vypnout-zapnout a pak se také některé aplikace z Beta Store odmítají kvůli chybě v licenci instalovat.





Nový build by tedy měl být k dispozici prostřednictvím Windows Update a později Microsoft uvolní ještě celé ISO soubory pro čistou instalaci systému. V blogu bylo také zmíněno, že se horečně pracuje na Windows 10 pro telefony, ale tato verze zatím není připravena. Dle průzkumu programu Windows Insider chtějí někteří uživatelé méně časté, ale zato stabilnější sestavení systému, ale jiní zase na chyby tak nehledí a právě těmto je určen nový build. Jde o uživatele v tzv. Fast skupině, která tak získala nový build jen dva dny poté, co byl rozeslán samotným inženýrům v divizi Operating Systems Group. Můžeme tedy očekávat, že Microsoft bude vypouštět zkušební verze častěji, ale zase to nebude každý týden.

Pokud tedy chcete také získávat nové buildy častěji, otevřte si nové nastavení systému (Settings), dále Aktualizace a obnovení a v záložce Windows Update klikněte na Upřesnit možnosti a dole vyberete "rychle".





Už sestavení 9926 přineslo menu Start založené na XAML a na tom se dále pracovalo. Nové Start menu je průhledné a má tlačítko All Apps lépe využitelné na dotykových zařízení. Z menu All Apps také už můžeme myší přetáhnout zástupce aplikací do hlavní nabídky Start menu. Dále byly vylepšeny virtuální desktopy, a to také pomocí funkce Drag and Drop. Můžeme tak přetahovat okna mezi virtuálními desktopy a celkově je lépe organizovat.

Cortana se také konečně začala rozšiřovat. Už si ji mohou vyzkoušet uživatelé v Číně, Velké Británii, Itálii, Německu a Španělsku. Než se dostane i na nás, to bude asi ještě nějakou dobu trvat. Pomocí Cortany mohou uživatelé třeba vyhledávat aplikace, nastavení, soubory a také prohledávat web. Cortana se pak sama umí učit z předchozích požadavků a nabízet doporučení.

Na obrázku také vidíte nové informace o sítích v panelu Oznámení, takže kliknutím na dané připojení můžeme otevřít okno s podrobným nastavením. Další vylepšení se týkají aplikací Windows Feedback, Insider Hub, Photos, panelu pro zadávání textu pomocí dotykové obrazovky a Microsoft také experimentuje se zamykací obrazovkou, kde se budou zobrazovat tipy a triky.

Zdroj: TZ Microsoft
reklama