reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: zajímavosti v Den D

29.7.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10: zajímavosti v Den D
Dnes nastal očekávaný Den D pro Windows 10. Poslední zhruba půlrok čas letěl jak voda. Od velké lednové show kolem Windows 10 jsme se přes několik sestavení dostali až k RTM. A to dnes zamířilo do světa. Přinášíme některé zajímavosti ze Dne D.
Sám jsem tomu někdy v dubnu, nebo květnu moc nevěřil, ale Windows 10 jsou tady a vypadají stabilně. To říkám na základě mnoha recenzí poledního Insider Preview sestavení 10240 na mnoha webech. Takže začnu sebekriticky tím, že uznám chybu – neměl jsem (byť potichu) pochybovat, Microsoft to opravdu stihnul.

A teď už k novinkám. Dnes je to směs různých zajímavostí, testu a tipu ohledně Windows 10. První zajímavostí je počítadlo v kampusu Microsoftu v Redmondu, které ukazuje, kolik upgradů už proběhlo. Píše to Neowin, ovšem neuvádí, kolik počítadlo ukazuje (a stejně už by to bylo jinak).

Tempo upgradu ovšem Neowin přinesl – prý je to šestnáct upgradů za sekundu. Berte to jen jako zajímavost. Podstatné budou až čísla tržního podílu za pár týdnů či měsíců. Osobně si je netroufám moc odhadovat, ale nejspíš budou dobrá (pro Microsoft). Tržní podíl desítek by mohl jít rychle nahoru. Uvidíme.

Dan Ackerman z CNETu naproti tomu vzal několik celkem různých počítačů s Windows 8.1 a otestoval rychlost v Multimedia Multitasking Testu 3.0. Pak všechny upgradoval na Windows 10 a test zopakoval. Výsledek? Starší verze je většinou malinko rychlejší, ale opravdu jen nepatrně. Fakticky to nepoznáte.



Zdroj: CNET


Není to nejlepší test, ale lepší něco než nic. Určitě budou brzy další a lepší testy. Co se týče výkonu Windows 10, očekávám, že se bude časem zlepšovat. Aktuální verze Windows totiž bude vylepšována průběžně. Třeba na podzim přijde aktualizace Treshold 2, která má být zaměřená především na optimalizaci, takže výkon desítek se určitě ještě zlepší.

Pak tu mám jeden tip, pokud potřebujete ISO Windows 10, tak se dá pořídit odsud. Musíte samozřejmě mít pokud možno rychlé připojení k internetu, flash disk nebo DVD, nebo dost místa na disku. Pak můžete stáhnout MediaCreationTool a s jeho pomocí stáhnout ISO. Jenže stejně musíte napřed provést upgrade z verze, která vyhovuje podmínkám bezplatného upgradu. Desítky se vám aktivují a pak při čisté instalaci z ISO se systém už aktivuje automaticky.

Další tip (možná pro někoho nic nového) – jestli se vám opravdu nelíbí nabídka Start v desítkách, zkuste Classic Shell. Je zadarmo, Windows 10 podporuje už delší dobu a má spoustu možností vzhledu odpovídajících různým podobám nabídky Start v různých verzích Windows. O novou podobu nabídky Start nepřijdete, stačí při kliknutí na ni (nebo stisknutí klávesy Win) podržet Shift.

Pak jsem procházel řadu recenzí Windows 10 rozesetých po různých webech a nejvíc mě zaujalo tohle (myslím, že to byl zase Neowin) – prý tou největší změnou, kterou pocítí uživatel Windows 10 je Cortana. Pokud jí necháte dělat její práci, má být úžasná. Vím, že v české lokalizaci není. A nechci váš naštvat, ale opravdu mě to hodně upoutalo. Možná je to ta největší inovace, kterou desítky přinášejí. Tak se jednou snad dočkáme.

A nakonec, docela by mě zajímalo, jak je to s tou poslední verzí Windows. Když Microsoft nedávno oznámil, že nové funkce pro desítky bude uvolňovat do roku 2020 a bezpečností záplaty do roku 2025. Tak jsou Windows 10 poslední? Nebo je to přece jen trochu jinak?

A co dnes zaujalo kolem Windows 10 vás?

Zdroj: CNET, Neowin
reklama