reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 změní pravidla Secure Boot, budou blokovány jiné OS?

23.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 změní pravidla Secure Boot, budou blokovány jiné OS?
Microsoft se rozhodl, že změní pravidla týkající se funkce Secure Boot, která má počítač chránit před malwarem, ale také může zabránit tomu, aby na daném počítači mohl bootovat jiný operační systém než ten, s nímž byl dodán na trh. Problém je tedy zřejmý.
Funkce Secure Boot by tedy na nových počítačích dodaných s nainstalovaným systémem Windows 10 mohla znemožnit instalaci a bootování dalších operačních systémů, ať by kompletně nahradily Windows 10, nebo šlo jen o dual boot. Aby dnes výrobci počítačů dostali pro své modely známku "Designed for Windows 8", Microsoft vyžaduje, aby uživatelé dostali možnost Secure Boot vypnout. Nadcházející Windows 10 ale žádné takové pravidlo nemají, takže bude čistě na výrobci počítače, jestli nám umožní Secure Boot vypnout, a tím i nainstalovat jiný operační systém, a to včetně starších verzí Windows.





Tato skutečnost byla odhalena na WinHEC a dozvěděli jsme se také, že ve výchozím stavu musí být Secure Boot zapnut a na mobilních zařízeních s Windows 10 nebude možné jej vypnout, ale to není překvapivé.

Zdá se tedy, že pro zákazníky, kteří se nebudou chtít vázat pouze na systém Windows 10, bude při koupi nového počítače rozhodující také jedna položka v BIOSu, která by měla umožnit Secure Boot vypnout. Zda ta však bude dostupná, to už bude záležet čistě na výrobci počítače (doufejme tedy). Na druhou stranu si zákazníci, kteří budou chtít provozovat jiný systém než Windows 10, budou pořizovat spíše počítače bez OS a pak také existuje cesta doporučovaná přímo Linux Foundation, jak Secure Boot obejít a nainstalovat Linux v jakékoliv distribuci, ovšem to se neobejde bez obtíží.

Uvidíme ale až na podzim, co se z toho vyklube, a zda se v možnosti bootování jiných systémů vůbec něco změní.

Zdroj: PC Perspective
reklama