reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 11 nabídne přechod zpět na starší systém, ovšem jen po omezenou dobu

9.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Windows 11 nabídne přechod zpět na starší systém, ovšem jen po omezenou dobu
Chystaný systém Windows 11 přinese mnohé změny, a to přinejmenším takové, jaké bychom čekali od opravdu podstatné aktualizace samotných Windows 10. Lze tak předpokládat, že někteří uživatelé se nevyhnou problémům. 
S každou větší aktualizací systému Windows 10 byly spojeny potíže, s nimiž se uživatelé mohli a nemuseli setkat. Problémy se daly očekávat zvláště v případě, kdy jsme na nic nečekali a nainstalovali si novou verzi sami, aniž by nám ji nabídl systém Windows Update. V každém případě pak leckdo ocenil možnost vrátit se k původní verzi systému, pokud tedy nemusel řešit třeba ztrátu dat
 
 
Windows 11 pochopitelně také nabídnou možnost rychle se vrátit k Windows 10 či snad jinému předchozímu systému, ovšem dle PDF dokumentu, který Microsoft rozeslal výrobcům PC, bude tato možnost časově omezena, a to na pouhých 10 dní. Během nich bychom si tak měli nový systém pořádně vyzkoušet a rozhodnout se, zda nám vyhovuje.
 
Už dnes si přitom můžeme stáhnout raná sestavení systému Windows 11 a vyzkoušet si je, ovšem ta stále nejsou dokončena a neobsahují ani všechny součásti plánované finální verze. Pokud si tak budeme chtít tento systém nezávazně vyzkoušet, bude nejlepší si počkat právě na finální verzi a tu si nejdříve nainstalovat třeba v rámci sandboxu, abychom zjistili alespoň to, zda nám vyhovuje nové GUI. 
 
Po deseti dnech od aktualizace na Windows 10 se tak data původního systému nejspíše už smažou, čili návrat k němu nebude možný, pokud jsme si jej nezálohovali někde bokem. Čili poté už bude nutné jedenáctky případně zcela přeinstalovat. 
 
Návrat ke staré instalaci bude možný jako obvykle v menu Nastavení - Aktualizace a zabezpečení - Obnovení. Kdo však nemá o Windows 11 zájem, toho do nich Microsoft doufejme nebude moc nutit, i když máme ještě v živé paměti jeho nevybíravou kampaň zaměřenou zvláště na uživatele Windows 7 v době, kdy nastupovaly právě desítky. Ty ale budou podporovány do října roku 2025, i když od letošního roku se Microsoft z hlediska vývoje systému a jeho funkcí zaměří pochopitelně už na jedenáctky. 


reklama