reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 365 jsou k dispozici, začínají na 20 dolarech

3.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Windows 365 jsou k dispozici, začínají na 20 dolarech
Windows 365 nejsou operační systém, ale cloudová služba, která nám poskytne celé vzdálené PC s Windows 10 či 11. To budeme moci provozovat v podstatě na jakémkoliv vhodně vybaveném zařízení. 
O Windows 365 toho bylo v poslední době řečeno dost, co potvrdilo slova známé Mary J. Foley, že Microsoft si takovou službu chystá pro brzké spuštění. Nyní jsme se dočkali už zprovoznění této služby, které bylo ohlášeno na blogu Microsoftu. Zatím ale není určena pro jednotlivce, právě naopak. Jde jednak o verzi pro Business, což znamená firmy či obecně organizace s až 300 lidmi a pro ještě větší subjekty je tu verze Enterprise.
 
 
Windows 365 jsou tak Windows 10 či 11 umístěné v cloudu, čili zákazník si u Microsoftu nezaplatí jenom právo užívat tyto operační systémy, ale také příslušný hardware, na němž poběží plus s tím spojené služby. Člověk na opačném konci pak bude potřebovat jen vhodné zařízení, z nějž bude k takovému počítači v cloudu přistupovat a to může být další PC, tablet, telefon vybavený systémem Windows, iOS, macOS, Android a v dohledné době bude zajištěna také kompatibilita pro Linux. 
 
Náš virtuální počítač Windows 365 zůstane přístupný vždy v takovém stavu v jaké jsme jej zanechali, takže nezáleží na tom, ze kterého zařízení jsme k němu přistupovali naposledy. Na čem ale záleží, to jsou hardwarové konfigurace, které Microsoft nabízí. Respektive by šlo mluvit spíše o vyhrazených hardwarových prostředcích, které začínají na teprve jednom CPU jádru, 2 GB paměti a 64 GB úložného prostoru. Tato konfigurace přijde na 20 USD, ovšem nelze ji označit zrovna za použitelnou. 
 
Nejvýše pak stojí systém s 8 CPU jádry, 32 GB paměti a 512GB za 158 USD měsíčně a mezi tím máme nabídku 2 či 4 jader, 8/16 GB paměti a 128 až 256 GB. Aktuální nabídku s cenami v eurech naleznete zde
 
 
O grafickém výkonu se nikde nepíše a ostatně i nejvyšší dostupná konfigurace ukazuje, že Microsoft nechce svými Windows 365 nahrazovat pracovní stanice pro tvůrce obsahu, ale to je naprosto zřejmá věc. Spíše jde o nabídku pro velké společnosti, kde IT oddělení spravují stovky, tisíce nebo i víc počítačů zaměstnanců, kteří využívají svá PC pro kancelářské aplikace, komunikaci a jiné vcelku nenáročné účely. 
 
Musíme si ale počkat na to, jaká bude ze strany firem odezva. 


reklama