reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 7: vládněte dotykem prstu

25.9.2009, Jiří Černý, článek
Windows 7: vládněte dotykem prstu
Představte si klasický stolní počítač, který nepotřebuje myš ani klávesnici. Představte si, že adresu svých oblíbených webových stránek zkrátka prohlížeči nadiktujete, operační systém ovládáte s grácií pianisty rychlými pohyby prstů a jednotlivé aplikace reagují dokonce i na vaše gesta. S Windows 7 jsme práve k této vizi zase o něco blíže.
S dotykovým ovládáním jsem se poprvé blíže seznámil kdysi dávno na INVEXu a nutno podotknout, že mě tenkrát příliš nenadchlo. Dnes už je tento koncept sice k vidění doslova na každém druhém rohu (úřady, nemocnice atp.), avšak svojí cestu do domácností si ještě nějakou dobu rozhodně hledat bude. Obecně vzato jde spíše o takovou tuningovou záležitost a běh na poměrně dlouhou trať, neboť ovládat současná PC výhradně takto (tedy bez myši a klávesnice) by bylo přijatelné možná tak pro masochisty.

Do budoucna se však i s touto radikální myšlenkou minimálně koketuje. Důkazem jsou například cca rok staré zprávy o snahách společnosti Apple, ze kterých šlo vyčíst cosi o úmyslu transformovat multi-touch trackpad do komplexního MacBooku. Z celé záplavy tématických žádostí o patent zde lze zmínit kupříkladu perspektivní oboustranně dotykový display. Využití typu "klávesnice kombinovaná s tabletem" napadne už jistě každého.

Prozatím se nicméně (z celkem logických důvodů) dotykové ovládání prosazuje mnohem více právě ve světě mobilních komunikačních technologií. Neznám moc lidí, kteří by jako doplněk ke svým iPodům ještě nosili v tašce klávesnici. Nu a o Microsoftu se v souvislosti s Windows 7 už od počátku všude možně tvrdilo, že po této stránce hodlá nejen iPody několikanásobně překonat.



Prvním mocným nástrojem k dosažení tohoto cíle se měla stát "revoluční technologie" Microsoft Surface. Přesněji - něco jako vestavitelná (do nábytku, stěny, etc.) obrazovka. Ovšem dotyková. A navíc se softwarem, který by hravě zvládal reagovat nejen na posun prstu, ale dokonce i na vaše gesta (fanoušci sci-fi filmů a literatury už jistě jásají).

Microsoft samozřejmě nechtěl omezit Surface jen na výše zmiňovanou cílovou skupinu a spíše předpokládal, že by se mohl prosadit prioritně v oblasti obchodu a služeb. Nepochybně i proto dokáže Surface mj. načítat čárové kódy. A teď už jásají námatkou také majitelé restaurací/hotelů, kteří by velmi rádi získali nějakou tu zajímavou výhodu před konkurencí.


Microsoft Surface v akci


Už původní promo videa dle mého názoru vypadala hodně zajímavě. Zařízení se na první pohled tvářilo jako takový hodně hi-tech konferenční stolek (což ho kromě jiného vysloveně předurčuje k používání ze strany více lidí – v rámci porady si prostě jen všichni sednou kolem dokola), kterým si s velkou radostí vybavíte nejen svoji kancelář. Místo odkládácí desky z luxusního dřeva/skla mu dominuje velkolepý display.

Při druhém pohledu jste zjistili, že chybí dotykový senzor. Takže kterak to celé vlastně funguje? Prostřednictvím infračervených kamer (umístěných ve spodní části stolku) a identifikací bodů dotyku na základě jimi pořízeného obrazu. Jak elegantní. Zde mj. narážíme na propastný rozdíl mezi Surface a již diskutovaným iPhone, který si pochopitelně vystačí s několikanásobně menším množstvím bodů dotyku (ne snad ale že bych chtěl oboje srovnávat).



Ve videích také Surface dokázal hravě identifikovat, co přesně jste na něj postavili. Jestli třeba telefon, nebo... obyčejnou skleničku s vodou? Netřeba moc dumat, klíčem k vyřešení hádanky je obyčejná nálepka nesoucí kód (128 bytů, nebo 1 byte), kterou nejprve inkriminovaný předmět označíte. S jeho načtením si pak infračervené kamery bez problémů poradí.

Bezpochyby velmi podstatný bod v našem výčtu představují aplikace. Samozřejmě, že už při jejich tvorbě je nutné myslet na onen netradiční způsob, kterým v budoucnu mají být ovládány. Pokud si prostě na Surface spustíte libovolný Internet Explorer, nečekejte, že si snad bez klávesnice a myši zasurfujete. Chce to totiž nejprve provést jisté modifikace (z hlediska programování mimochodem ne zase tak moc náročné, ostatně na Internetu jsem našel už i nějaké ty "návody").

Mezi ty nejoblíbenější aplikace u Surface patřilo (jak už to často bývá) několik počítačových her, popřípadě možnost malování obrázků prstem. Mě (vzhledem k mé minulosti) ovšem značně více zaujaly některé specifické prográmky, určené pro nasazení v oblasti medicíny nebo biochemie.


Windows 7: dotykové ovládání v každé domácnosti?


Původní Microsoft Surface je řízen upraveným operačním systémem Windows Vista. Jaké jsou ale plány do budoucna? Tak především, už na jaře prosákly na veřejnost první informace o Microsoft Surface II aka "Second Light". Ten by měl oproti svému staršímu bratříčkovi navíc obsahovat projektor, který by umožňoval promítat i nad rovinu displeje. Jako pomyslná třešnička na dortu jsou pak definitivně přislíbena "gesta", to znamená, že čistě teoreticky byste se už nakonec nemuseli ani úplně všeho dotýkat. Někdy by prostě stačilo toliko gestikulovat.



Z tohoto zjištění lze vyvodit mj. následující dva závěry – za a) Microsoft má evidentně v úmyslu pokračovat ve vývoji počítačů tohoto charakteru a za b) pozornost (co se operačního systému týče) se pochopitelně soustředí hlavně na nové Windows 7. A tady už se konečně dostáváme k tomu nejzajímavějšímu.

Zatímco Surface si příliš mnoho běžných uživatelů do svého domova nejspíš nepořídilo, už v dohledné době může vše vypadat poněkud jinak a i pro ně budou tyto technologie stále přístupnější.. Někteří autoři dokonce označují právě dotykové ovládání za vůbec nejdůležitější atribut Windows 7 (což mi možná přijde trošičku přehnané).

Windows 7 tedy nejen podporují multi-touch (toto označení znamená, že zařízení dokáže zpracovat větší počet dotyků najednou - viz Surface), ale rovnou k němu přinášejí několik zajímavých konkrétních utilit. Patří mezi ně námatkou rozpoznávání rukopisu nebo Math Input Panel (perfektní pro vkládání složitějších vzorců/výrazů, které byste jinak pod Wordem k dokonalosti ladili opravdu dlouho). Velkou praktickou využitelnost má podle mě i "dotykový NotePad", ovšem pouze v tom případě, že aktivně využíváte například tablet (nebo obecně cokoliv, co umožňuje ruční psaní).



Na zmiňované novinky už zareagovala i řada vývojářů – např. v dubnu jsem zaznamenal zprávy o plánované integraci "podpory gest" do populárního prohlížeče Firefox. Je ale vlastně lepší (pohodlnější/praktičtější) ovládat počítač dotykem, nebo klasickou myší? Tato otázka by se teoreticky mohla stát podnětem pro slušný flamewar, jelikož věřím, že obě řešení mají své ortodoxní stoupence i odpůrce.

Osobně se domnívám, že hodně záleží na té které aplikaci. Tak třeba přehrávání filmů a hudby podložené multi-touch mi připadá opravdu perfektní (zvláště pak s odpovídajícím grafickým ztvárněním "přehrávače", který by mohl být zpracovaný např. jako nějaké virtuální futuristické domácí kino), oproti tomu stejně řešené surfování po Internetu už mě zase až tak moc neoslovilo. Bleskové vyhledávání v elektronických mapách a zmenšování fotografií (viz první prezentace Microsoftu) rovněž vypadá skvěle

Windows 7 by se pochopitelně měly prosadit i v mobilní sféře a námatkou Asus už dávno přislíbil model EEE s dotykovým ovládáním. Co se však čistě desktopů týče, situace je poněkud komplikovanější a to především z důvodů, na které se detailněji podíváme níže.


Má dotykové ovládání šanci?


Masivnímu rozmachu dotykového ovládání stojí v cestě asi nejvíc cena potřebného hardware (dotykových monitorů). Pravdou je, že vlastně neznám snad nikoho, kdo by patřil mezi jeho šťastné majitele. Při letmém průzkumu na Internetu jsem zjistil, že současným standardem je pravděpodobně čtyřvodičová odporová technologie (dále se používá technologie akustická nebo kapacitní), přičemž pod částku 10 000 Kč se jen tak snadno nedostanete.

Investujete-li do takového monitoru ještě více, zajistíte si především jeho delší životnost. Tato otázka mě vůbec zaujala, jelikož je vcelku jasné, že vlivem neustálého "ohmatávání" se obrazovka dříve či později zkrátka opotřebovat musí. U některých výrobků jsem nalezl životnost vypočítanou co do celkového počtu dotyků, přičemž se jednalo o čísla řádově ve stamiliónech. Zkuste si už sami zapřemýšlet nad tím, kolik byste jich z podobného limitu každý den zhruba odčerpali – já vzhledem k častému používání PC pravděpodobně hodně.



Zdaleka největší budoucnost mají řekl bych "hybridní řešení". Surface II sice bude věcí nadmíru zajímavou, ale jako náhradu klasického desktopu si jí težko někdo z BFU koupí. A na straně druhé - i když už jednou mám na špičkový dotykový monitor za několik desítek tisíc, spoustu programů chci přesto nadále ovládat myší. Dost možná tak prozatím stojíme alespoň na počátku éry, kdy počítač běžně budeme zapínat hlasem, při psaní článků kombinovat obyčejnou klávesnici s aplikacemi typu Math Input Panel a poznámky narychlo zaznamenávat skrze tablet.
reklama