reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Defender může neúměrně zatěžovat procesor, jaké je řešení?

28.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Windows Defender může neúměrně zatěžovat procesor, jaké je řešení?
Kevin Glynn, autor softwaru Counter Control (mimo jiné), přišel na problém týkající se systému Windows a jeho antivirového softwaru Defender. Ten totiž může neúměrně zatěžovat procesory, což se přitom týká pouze Intelu. 
Kevin Glynn známý pod přezdívkou Uncle Webb při vývoji utility Counter Control přišel na to, že Windows Defender v některých případech vykazuje neustálé několikaprocentní vytížení procesoru, které by obvykle mělo být v pouhých zlomcích procent, čili v podstatě zanedbatelné. Čtyři procenta ale už v pořádku rozhodně nejsou, zvláště když mluvíme třeba o desetijádrovém CPU, kde už to znamená podstatnou zátěž jednoho jádra. 
 
 
V takovém případě se pak nemůžeme divit, že z procesoru v jiných aplikacích nedostaneme plný výkon, což třeba právě v případě 10jádrového Core i9-10850K znamená cca 15.800 namísto 16.800 bodů. Podobné problémy přitom mají majitelé procesorů Intel od 8. do 11. generace (desktopové i mobilní) na Windows 10 i Windows 11. A pokud je známo, procesorů AMD se to netýká. 
 
 
Jádro pudla je v tom, že Windows Defender v některých případech začne využívat všech sedm hardwarových čítačů sledujících výkon procesorů Intel, mezi něž patří tři s fixními funkcemi. Každý z těchto třech může být nastaven na jeden ze čtyř režimů, které se týkají úrovně práv a jde o deaktivaci, OS (ring-0), User (ring>0) a All-Ring. 
 
Dané čítače patří mezi sdílené prostředky, v jejichž případě je umožněn přístup ze strany více aplikací. Ty přitom v případě různých známých monitorovacích utilit jako HWiNFO, OCCT, Core Temp a ThrottleStop obvykle nastavují úroveň čítačů na All-Ring, ovšem Windows Defender může z nějakého důvodu v náhodných intervalech a na náhodnou dobu neustále nastavovat úroveň User. Takto se přitom může začít chovat hned po nabootování systému, ale i kdykoliv poté. 
 
Nejde tu přitom o to, že by se Defender přetahoval s ostatními utilitami, nadměrnou zátěž může vyvolat i sám o sobě, když prostě neustále nastavuje úroveň čítačů na User. Nejde tu tak o problém procesorů Intel, ale pouze samotného Defenderu, který přitom může být snadno zastaven. Stačí nastavení čítačů manuálně změnit, což Defender zaregistruje a pak už se chová normálně. 
 
K tomu může posloužit právě utilita Counter Control, která slouží k monitorování zmíněných čítačů. Pokud vám Defender dělá výše popsané problémy, mělo by stačit v této utilitě prostě jen kliknout na tlačítko Reset Counters, což si pak budeme moci ověřit třeba ve Správci úloh, nebo potvrdit pomocí benchmarků. Nejde ale o dlouhodobé řešení. 
 
Pokud se chceme tohoto problému sami nadobro zbavit, můžeme buď rovnou deaktivovat funkci Windows Defender Real-time Monitoring, anebo lze využít utilitu ThrottleStop, která má ve verzi 9.5 v menu Options funkci Windows Defender Boost, která se postará, aby tento software zbytečně nevytěžoval procesor. Nebo samozřejmě můžeme čekat na to, až Microsoft zjedná nápravu.


reklama