reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows - služebník i král: Úvod

4.9.2009, Jiří Černý, aktualita
Windows - služebník i král: Úvod
Svět propadl mánii nových Windows 7 a ušetřena nebyla ani naše redakce. V důsledku toho vás v dohledné době čeká hned celá série příspěvků k tomuto tématu, přičemž jsme se pokusili vyhledat a zpracovat ty co možná nejzajímavější náměty. O čem přesně tak bude během září řeč, to se dozvíte níže.
Jak jste mohli sami zaznamenat, již během letních měsíců se s články o Windows 7 lidově řečeno tak trochu roztrhl pytel, příčemž na nezájem ze strany vás – našich čtenářů – jsme si bez výjimky rozhodně nemohli ani trochu stěžovat. Toto téma bylo z mé strany částečně nakousnuto vlastně už někdy v lednu letošního roku, když jsem se v rámci svého miniseriálu o operačních systémech zamýšlel nejen nad Service Packy k Windows Vista, ale koketoval i s prvními známými poznatky právě k Windows 7. A závěrem rovněž přislíbil, že další a podrobnější informace vám pochopitelně přinesu zavčas.



„Zavčas“ nakonec znamenalo "květen" a já příchod jara kromě jiného oslavil sepsáním obsáhlejšího preview Windows 7 (na základě jejich předprodukční verze). V diskuzi se sice tentokrát objevilo už značně méně příspěvků, nicméně čtenost rozhodně stála za to. Současně šlo ovšem i o jakýsi pomyslný výstřel z pistole, který následně odstartoval redakčního kolegu Petra Štefka k testování všeho možného i nemožného.

Už pouhých 24 hodin po mém preview se tak na Svět hardware dalo shlédnout jeho první srovnání Windows 7 RC s Windows Vista. Petr si dobře rozumí hlavně s poměrovými grafy a podobnými záležitostmi, tudíž i inkriminovaný článek byl zajímavý především pro jedince hledající přesně tento typ více „technických“ informací.

I letní prázdniny znamenaly pro některé z nás především spoustu času na práci a výsledkem se stala další dvojice - Windows 7 vs. Vista v několika oblíbených hrách a Windows 7 vs. Vista v několika oblíbených hrách (ATI). Prozatím poslední třešničkou na dortu se stal článek Windows 7 vs. Vista vs. XP, obnášející obcování s herními perlami jako Fallout 3, Farcry 2 a Crysis Warhead.


Co bude dál?


Jelikož jsme tímto pochopitelně zdaleka neřekli své poslední slovo a neupadli do zimního spánku, bylo rozhodnuto, že tématice Windows 7 jako bonus věnujeme ještě celé jedno měsíční téma. Původní myšlenka – totiž aby tento toužebně očekávaný operační systém byl v době realizace našeho plánu konečně i na trhu – se však nakonec poněkud vymkla kontrole a „Windows, služebník i král“ tak usedne na svůj pomyslný trůn už v září. Nu a na co všechno se vlastně alespoň teoreticky lze těšit?

V první řadě by neměl chybět úplný úvod do problematiky ala „Windows 7 startujeme“, přičemž tuto úlohu však více či méně splnilo již naše preview (osobně bych ale přidal něco málo ještě k instalaci). Mnohem zajímavější by tedy mohla být spíše podrobnější zmínka o hardwarových nárocích, spojená samozřejmě i s nějakým tím praktickým průzkumem terénu (respektive zjišťováním toho, na jaké minimální konfiguraci to Windows 7 skutečně ještě poběží a také jak takový chod v praxi vlastně bude vypadat).



Na tomto místě připomínám, že oficiální HW požadavky byly Microsoftem zveřejněny v květnu a obnášely "samé jedničky" - konkrétněji procesor 1GHz + paměť 1 GB a DirectX 9c. Už tenkrát mimochodem někteří kolegové nadšeně avizovali, že jim RC verze bez problémů šlape i na cca poloviční konfiguraci, takže fanoušci tuningu si nepochybně přijdou na své. Náročnější jsou ale samozřejmě Windows 64-bit, které kromě dvojnásobné RAM vyžadují i o několik GB větší místo na harddisku.

Dalším tématem hodným pozornosti je dle mého názoru „Windows 7: grafické karty“. Fakt, že společnost ATI (AMD) načasovala vypuštění svých nových karet s čipem RV870 a podporou DirectX 11 na přibližně stejnou dobu, jako Microsoft načasoval právě Windows 7, je vám ostatně pravděpodobně znám. Otázkou tak je, kdy přesně zareaguje konkurenční Nvidia (původně se spekulovalo až o termínech končících 2010).


Jak na Aero


Individuální zmínku bychom chtěli věnovat i Aeru. Ty nejzákladnější věci o něm sice dávno víte z původního preview, nicméně na Internetu jsem již narazil i na mnohem hlubší diskuze typu WDDM a proč Aero ve Windows 7 vlastně WDDM vůbec podporuje. Obdobně se dají dohledat nejrůznější návody pro akceleraci Area skrze modifikaci registrů, což kromě jiného efektivně řeší stávající problém s nemožností aktivace/deaktivace tohoto grafického systému. Doufáme, že právě tento typ informací bude pro naše čtenáře přínosem a pomůže jim překonat všechny eventuální problémy (vzniklé např. v důsledku chybně provedené analýzy rychlosti vaší grafické karty během instalace Windows).




Odzvonilo definitivně počítačovým myším?


Konečně zbývá ještě ovládání. Respektive to dotykové. Na tuhle záležitost byli dozajista natěšení nejen všichni tuningově pozitivní jedinci a Microsoft Touch Pack je podle všeho jen úplným začátkem. Prozatím uživatelé měli mj. možnost vyzkoušet si (po instalaci odpovídajících ovladáčů) surfovat pouhým dotykem prstu na Internetu (respektive posouvat stránky, procházet historii prohlížeče atp.), kreslit ukazováčkem obrázky pod klasickým Windows malováním, nebo stejnou formou pracovat s Media Centrem. Nu a jaké jsou vlastně další možnosti? Co takový Microsoft Surface? Na zodpovězení právě těchto otázek si ještě budete muset nějakou dobu počkat..

.

reklama