reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xanadu začalo nabízet cloudovou službu s kvantovým počítačem

4.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Xanadu začalo nabízet cloudovou službu s kvantovým počítačem
Společnost Xanadu jako první nabízí kvantový počítač s fotonickým čipem k pronájmu v rámci služby Xanadu Quantum Cloud. Je k dispozici jako výpočetní server podobně jako mnoho jiných cloudových služeb.
Dnes je naprosto běžné, že firmy využívají výpočetní síly velkých poskytovatelů výpočetního výkonu. Provoz vlastních serverů ustupuje a mnozí využívají např. takových služeb, jako jsou Amazon Web Services a podobné. V případě společnosti Xanadu tu máme také podobnou cloudovou službu Xanadu Quantum Cloud, velkým rozdílem je ale to, na jakém hardwaru běží. Zákazníci zde totiž mohou využít poprvé kvantový počítač s fotonickým čipem. Doposud byl dostupný jen několika výzkumným centrům, jakými jsou např. Creative Destruction Labs, Scotia Bank, BMO a Oak Ridge National Laboratory (ORNL).
 
Xanadu logo
 
Nyní se tak nabídka rozšiřuje a služby nabízí i průmyslu. Ze začátku budou k dispozici systémy s 8 a 12 qubity, později přibudou i 24qubitové systémy. Kvantové počítače Xanadu mohou pracovat při běžných pokojových teplotách (není potřeba kryogenických teplot) a lze je snadno integrovat do stávající optické síťové infrastruktury. Xanadu před rokem od investorů vybralo 32 milionů USD, dostalo i granty od DARPA a SDTC. Celkově bylo investováno 45 milionů USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama