reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xeon SoMa se čtyřmi čipy v jednom pouzdře, o co jde?

3.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Xeon SoMa se čtyřmi čipy v jednom pouzdře, o co jde?
Na světlo světa se dostal dosud neznámý vícečipový procesor, který je označován za Intel SoMa. Má jít o zástupce serverových Xeonů, který se skládá ze čtyř stejně vypadajících samostatných čipů.
Pokud bychom měli najít nejbližší příklad a alternativu toho, co se ukazuje pod označením Intel SoMa, pak čistě dle vzezření by to mohla být první generace procesorů AMD EPYC, které se také skládají ze čtyř stejných čipů v jednom pouzdře. 
 
 
Máme tu přitom snímek procesoru se sejmutým heatspreaderem, který má víceméně čtvercové čipy, jež jsou evidentně propojeny pouze pomocí datových spojů v substrátové destičce. Není tu totiž vidět žádný křemíkový interposer a na to, aby byly použity můstky EMIB, jsou čipy moc daleko od sebe. Dle definice samotného Intelu tak jde o pravý procesorový slepenec. 
 
 
Máme tu ještě jeden snímek a dle zpracování heatspreaderu by skutečně mělo jít o procesor od Intelu, takže přirozeně následuje otázka, zda jde o nějaký připravovaný produkt, nebo jen o něco, co si Intel testoval pro další možný vývoj. Dokonce se tyto procesory objevily jako nefunkční rarita na eBay. 
 
 
Dle umístění zámků a rozmístění kontaktů pro pouzdro nejde o procesor pro patici LGA 1151. 
 
 
Datum 1450 na krabici zase ukazuje na 50. týden roku 2014, čemuž by odpovídalo i to, že procesor je zřejmě určen pro patici LGA 1156
 
 
Máme tu tak pravděpodobně výsledek nějaké slepé vývojové větve, kterou se Intel zkoušel vydat před několika lety. Tomu ostatně odpovídá i to, že jde prostě o čtyři čipy propojené v rámci substrátové destičky, neboť pokud by Intel zkoušel něco podobného nyní (respektive on zkouší, ale v poněkud odlišné podobě), jistě by už využil přinejmenším EMIB. 
 
Můžeme ale říci, že Intel se už řadu let zabývá možnostmi využití vícečipových procesorů a je otázka, proč se nakonec touto cestou nevydal a dále nabízel výhradně monolity, tedy než se odhodlal z nouze vytvořit i 56jádrové Xeony z dvou čipů. Nejspíše nepředpokládal tak prudký nástup firmy AMD a zároveň si nepřipouštěl, že by se zavedením 10nm procesu nastaly takové problémy. Jinými slovy mohl být prostě ukolébán vlastní neohrozitelností, která se ale velice rychle začala rozpouštět. 
 
Nakonec se ještě můžeme podívat na video, v němž je procesor SoMa zbaven heatspreaderu. 
 
Zdroj: wccftech


reklama