reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xilinx se pochlubil světově největším FPGA s 35 miliardami tranzistorů

22.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Xilinx se pochlubil světově největším FPGA s 35 miliardami tranzistorů
Společnost Xilinx dnes představila FPGA Virtex UltraScale+ VU19P, který je postaven na 16nm procesu a skládá se z celkem 35 miliard tranzistorů. Dozvídáme se tak, že jde o světově největší čip typu FPGA. 
Xilinx Virtex UltraScale+ VU19P tak není tvořen nejpokročilejším výrobním procesem, jaký je k dispozici, ale už velice dobře odladěnou 16nm technologií, a to logicky nejspíše od firmy TSMC. 
 
 
Z prvního snímku to není vidět, ale ten druhý jasně ukazuje, že jde ve skutečnosti o čtyři samostatné čipy. Ty ale velice těsně sousedí na křemíkovém interposeru, takže vypadají jako jeden. Ve skutečnosti tu tak máme čipy po necelých 9 miliardách tranzistorů, což už nezní tak úžasně, neboť jde o počet, který je řadí mezi GPU na kartách GTX 1080 a GTX 1080 Ti. 
 
 
Jako field-programmable gate array (FPGA) jde ale o něco zcela jiného než o GPU. Virtex VU19P slibuje propustnost 1,5 Tb/s pro paměti DDR4, dále až 4,5 Tb/s "transceiver bandwidth" a přes 2000 uživatelských I/O linek. 
 
Dle Xilinx jde celkově o 1,6x větší FPGA v porovnání s 20nm Virtex UltraScale 440, což je přímý předchůdce. Výrobce se chce s prodejem tohoto čipu zaměřit na tvůrce ASIC nebo SoC, kteří používají FPGA pro emulaci prototypů a jejich validaci. To umožní i připravit příslušný software ještě před tím, než je vůbec k dispozici první křemík, pro který bude daný software určen. Xilinx k tomu nabídne příslušné nástroje a IP jako svou podporu. 
 
Celý ze čtyř částí složený čip má dle odhadů velikost kolem 900 mm2, což by jej v případě výrobního procesu dostalo už mimo možnosti fotomasky. Opět se ukazuje, jak moderní způsoby pouzdření čipů dokáží překonávat omezení daná výrobními procesy. 
 
Dnes jsme se také podívali na Intel Nervana Spring Crest NNP-T, což je 16nm čip vyrobený v TSMC, který se skládá z celkem 27 miliard tranzistorů, což ovšem čítá i paměti HBM2, takže samotná Nervana jich má mnohem méně a také je velká "jen" 688 mm2. Vzpomenout můžeme také na Altera (dnes již součást Intelu) Stratix 10, který se skládá z 35 miliard tranzistorů, ovšem v tom opět není sám, ale také jeho transcievery napojené pomocí křemíkových můstků EMIB. 
 
Samotný VU19P ještě není plně k dispozici a nějakou dobu ani nebude. Jeho vypuštění na trh se plánuje až na podzim příštího roku, takže my se díváme zatím jen na prototyp. 
 


reklama