reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube ohlásil 360° živý streaming s prostorovým audiem

19.4.2016, Jan Vítek, aktualita
YouTube ohlásil 360° živý streaming s prostorovým audiem
YouTube ohlásil, že nám zpřístupní živý streaming, a to v plném 360stupňovém rozhledu, k čemuž přidá také prostorové audio. Budeme se tak moci virtuálně ocitnout třeba na koncertě, kde se budeme moci volně rozhlížet.
Díky prostorovým videopřenosům tak nebudeme odkázáni jen na pohled, který nám vybere kameraman. YouTube již něco podobného nabízí, jak jsme se mohli přesvědčit třeba v aktualitě o 360° obrázku zachyceném na Marsu vozítkem Curiosity. Jenomže jde pouze o statický obrázek ve stylu Street Maps, zatímco nyní půjde o videa. YouTube přišel s 360° videem již před rokem, a to konkrétně v březnu 2015, ale nyní půjde o živé přenosy realizované také pomocí speciálních kamer, které dokáží více objektivy sledovat své okolí. Těšit se můžeme i na prostorové audio a pochopitelně se nezapomnělo ani na možnost sledování videa ve VR headsetu. Je tak zřejmé, že pro sledování takového materiálu budeme potřebovat krom headsetu samotného (půjde to ale i bez něj) především rychlé internetové připojení.





Jedna z prvních událostí, která bude živě streamována pro VR, bude Coachella Valley Music and Arts Festival. Ten již odstartoval a potrvá do neděle, 24. dubna.





YouTube ale ještě na svém blogu neoznámil, co se chystá o tomto víkendu naživo streamovat, takže můžeme pouze hádat, co z následujícího programu si vybere. Nebyl také ještě zveřejněn odkaz, na stránky, kde bude streamované video k vidění, takže pokud máte zájem, musíte si je poté vyhledat na YouTube. Na odkazovaném blogu je ale ukázka toho, co můžeme očekávat. Díky 3D kameře se tak můžeme dostat přímo do středu muzikantského tělesa a mít pocit, že všichni hrají jen pro nás.





Co se týče prostorového audia, můžete si již také na vlastní uši zkusit, co to obnáší, a to díky těmto záznamům. Google doporučuje použít kvalitní sluchátka, aby byl rozdíl slyšitelný. Můžeme si zkusit, jak s prostorovým audiem zní jazzový koncert, ohňostroj nebo procházka mezi gorilami v Kongu.

A ještě poznámka k výše zobrazenímý 3D kamerám. První přinesl Facebook a druhou má evidentně na svědomí GoPro, přičemž obě mohou posloužit pro přenos živých událostí ve 360° videu, takže se zařadí po bok již dříve představené Nokia OZO. I když tedy kamera od GoPro vypadá spíše jako narychlo spíchnutý prototyp.

Zdroj: YouTube
reklama