reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube zkouší 4K videa při 60 snímcích za vteřinu

28.3.2015, Jan Pánek, aktualita
YouTube zkouší 4K videa při 60 snímcích za vteřinu
YouTube vypadá, že se nebojí zkoušet nové věci, už několik let podporuje 4K, nedávno představil videa s 360stupňovým záběrem a teď testuje videa v 4K rozlišení, která běží rychlostí 60 snímků za vteřinu.
Je obvyklé, že než se nasadí nová technologie do praktického použití, je nutno ji otestovat. Google tyto testy nemá ve zvyku provádět za zavřenými dveřmi, ale přímo vystavuje videa pro širokou veřejnost, aby si je mohla vyzkoušet.

Google tedy na YouTube vystavil šestici videí, která jsou nahrána v 4K rozlišení a snímkovací frekvenci 60 fps. V HD nebo Full HD běží opravdu krásně, ale když se přepne do 2K nebo 4K, tak začnou problémy. 2K obraz se mírně kouše a 4K obraz vypadává. Za tyto problémy bude pravděpodobně zodpovědný neoptimalizovaný nebo málo výkonný hardware nebo nižší rozlišení monitoru. Problém je, že na trhu je minimum monitorů s 4K rozlišením, takže zatím nemá technologie velké uplatnění.





Další zádrhel je s velkým objemem dat. Oproti klasickému Full HD takové video potřebuje osmkrát více dat. A když se dnešní filmy dávají na Blu-ray disky, kde se sotva vlezou, můžeme očekávat nový typ médií? To jsou ale otázky budoucnosti, zatím se vše teprve připravuje na skutečný příchod 4K.

Teď nás ještě čeká období testování. YouTube už 60fps videa umožnil přehrávat dříve, ale vždy se jednalo o oddělitelnou položku vedle rozlišení. Až teď se odhodlal tuto možnost umožnit u 4K videí. Každopádně je dobře, že se do toho Google, potažmo YouTube pustil, protože až nastane 4K éra, bude dobře připraven.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama