reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Z tajemné kryptopeněženky bylo odesláno přes 0,5 % světového bitcoinu

2.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Z tajemné kryptopeněženky bylo odesláno přes 0,5 % světového bitcoinu
Jedna z nejhodnotnějších bitcoinových peněženek odeslala kryptoměnu v hodnotě skoro 1 miliardy dolarů. Není jasné, kdo je oním bitcoinovým miliardářem, ale v daném kontextu pobaví poplatek za transakci 50 centů.
Minulý týden zažil svět kryptoměn jednu z největších transakcí za poslední dobu. Došlo během ní k přesunu 101 857 BTC, který podle aktuálního kurzu odpovídá 941 milionům dolarů nebo 22 miliardám korun. Údajně se jedná o 0,485 % celosvětového bitcoinu. Kryptoměna byla nerovnoměrně rozdělena do dvou menších peněženek. První obdržela 5 000 BTC, zatímco na druhou zamířilo 96 867 BTC a stala se tak druhou nejhodnotnější bitcoinovou peněženkou na světě. Původní adresa, ze které byla kryptoměna odeslána, byla v dubnu označena za největší bitcoinovou peněženku s neznámým vlastníkem. Z celkového pohledu potom byla třetí – více bitcoinu se nacházelo pouze na peněženkách známých burz Huobi a Binance.
 
 
Transakce byla provedena 27. června a poprvé o ni informovala služba Bitcoin Block Bot, která sleduje přesuny na trhu s nejznámější kryptoměnou. Dozvěděli jsme se také, že za transakci v hodnotě skoro miliardy dolarů byl uhrazen poplatek pouze 0,00005271 BTC, tedy asi 0,49 dolaru nebo 12 korun.  Není jasné, kdo je oním bitcoinovým miliardářem a vzhledem k povaze kryptoměny se to nejspíš ani nikdy nedozvíme – pokud by se k tomu vlastník sám nepřiznal. Spekulovat můžeme také o důvodu transakce. Podle některých může jít o prodej bitcoinu před očekávaným pádem cena, ale jako pravděpodobnější se jeví reorganizace držené kryptoměny.
 
Zdá se, že tato bitcoinová velryba, jak se přezdívá majitelům obrovského jmění v BTC, provádí podobné přesuny kryptoměny pravidelně po několika měsících – z neznámého důvodu. Zatímco první cílová adresa, na kterou bylo zasláno 5 000 BTC, již dříve zaznamenala 11 transakcí, druhá z adres je zcela nová a toto byla její první transakce. Původní peněženka vznikla 1. dubna a před touto obří transakcí nezaznamenala žádné výraznější pohyby. Letos přijala 50 BTC, které měly být odměnou za těžbu z roku 2009. Kvůli tomu se objevilo podezření, zda majitelem adresy není Satoshi Nakamoto, údajný autor (nebo autoři) Bitcoinu, ale vlastnosti bloku tomu neodpovídaly.
 
K vůbec největšímu pohybu bitcoinu mělo dojít začátkem letošního roku, kdy bylo převedeno 124946,622 BTC v hodnotě 1 miliardy dolarů. Za transakci, která zahrnovala 0,7 % existujícího BTC, byl naúčtován poplatek v přepočtu 84 dolarů. Tyto případy dokazují, že díky kryptoměnám lze převádět obrovské bohatství během pouhých několika minut a za směšný poplatek. Na druhou stranu ovšem nedávná data ukazují, že roste počet majitelů, kteří bitcoin drží dlouhodobě. V loňském roce se 61 % existujícího bitcoinu nepohybovalo, čímž bylo dosaženo historického maxima.
 


reklama